Heineken buigt voor boycot boze Ethiopiërs

Bedele Brewery, dochteronderneming van Heineken in Ethiopië, ziet af van de sponsoring van een tournee van de populaire maar omstreden Ethiopische zanger Teddy Afro. Het concern buigt voor de eis van Oromo’s, de grootste bevolkingsgroep in het Oost-Afrikaanse land, die aanstoot nemen aan de politieke opvattingen van Teddy Afro. Op Twitter en Facebook dreigden ze met een boycot van Heineken/Bedele. In korte tijd vergaarden ze een grote schare steunbetuigingen op de sociale media.

Een woordvoerder van Heineken zei vanochtend dat Ethiopiërs moeten kunnen genieten van het lokale biermerk en van goede muziek, maar dat dit onder de huidige omstandigheden niet langer het geval is. „Voor het merk is het beter” om alsnog af te zien van het sponsoren van Afro, zei ze.

De Oromo’s verwijten de zanger de negentiende-eeuwse keizer Menelik II te verheerlijken, wiens „heilige oorlog” ter vereniging van Ethiopië aan miljoenen Oromo’s het leven kostte. De Oromo’s noemen de keizer daarom ‘een Ethiopische Hitler’.

Dochteronderneming Bedele is gevestigd in de deelstaat Oromia. Heineken kocht de voormalige staatsbedrijven Bedele en Harar in 2011, en bouwt momenteel zelf een derde brouwerij in Ethiopië. Begin december nog prees koningin Máxima de activiteiten van Heineken in Ethiopië, met name omdat het kleine boeren betrekt bij de toelevering van gerst.

    • Wim Brummelman