Goede doelen vrezen daling giften door langere IBAN-nummers

De brievenbus voor donaties van Het Glazen Huis van 3FM Serious Request 2013 in Leeuwarden. De dj's zamelden in de zes dagen voor Kerst geld in voor het goede doel.
De brievenbus voor donaties van Het Glazen Huis van 3FM Serious Request 2013 in Leeuwarden. De dj's zamelden in de zes dagen voor Kerst geld in voor het goede doel. Foto ANP / KIPPA / Sander Koning

Goede doelen vrezen dat ze minder inkomsten krijgen als hun rekeningnummers straks worden vervangen door een IBAN-nummer met achttien tekens. De lange cijferreeksen zijn voor donateurs moeilijker te onthouden, zeggen brancheorganisatie VFI en Giro 555 vandaag in het AD.

Zo’n vijftig goede doelen hebben nu een kort rekeningnummer. De samenwerkende hulporganisaties hebben bijvoorbeeld Giro 555, en de stichting Vluchteling heeft Giro 999. Dat laatste nummer verandert op 1 februari in NL48 INGB 0000 0009 99. Gosse Bosma, directeur van brancheorganisatie VFI wil afspraken maken met banken om te zorgen dat donateurs hun goede doelen nog weten te vinden.

De branche wil dat mensen die het korte rekeningnummer dat ze kennen, blijven gebruiken, op hun computer het juiste nummer te zien krijgen. Bij Giro 555 hebben is twee jaar gelobbyd bij banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. Een woordvoerder zegt in de krant:

“Giro 555 is een icoon. Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is.”

De IBAN-nummers moeten internationaal betaalverkeer in Europa gemakkelijk maken. Door de huidige rekeningnummers te veranderen moeten overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen straks te gebruiken zijn voor binnenlandse en grensoverschrijdende eurobetalingen binnen de gezamenlijke Europese betaalmarkt.