Mark Zuckerberg geeft bijna een miljard dollar weg

Uit de speelfilm The Social Network en tijdens bedrijfspresentaties van Facebook komt Mark Zuckerbeg niet naar voren als het type man met wie je de kroeg in wilt. Maar de jongensachtige Zuckerberg (29) is wel bijzonder gul, zo blijkt uit nieuwe cijfers van The Chronicle of Philanthropy, een vakblad over liefdadigheid.

Vorig jaar gaf de oprichter van Facebook bijna een miljard dollar weg, omgerekend 730 miljoen euro. De gelukkige ontvanger was de Silicon Valley Community Foundation, een overkoepeld filantropisch fonds in de technologieregio nabij San Francisco.

Dat was veel meer dan de op een na ruimgevigste Amerikaan: de mede-opichter van Nike, Phil Knight. Hij schonk een half miljard dollar aan Oregon Health & Science University. Op drie verscheen Michael Bloomberg, de zojuist afgetreden burgemeester van New York, met een schenking van 350 miljoen dollar voor de Johns Hopkins University in New York.

Zucerkerg is de jongste filantroop die ooit zo veel gaf; de eerste, zo ruimhartige filantroop onder de dertig jaar. Hij koppelde zijn donatie aan de Silicon Valley Community Foundation aan het succes van zijn bedrijf. De gift betreft 18 miljoen aandelen in Facebook.