Eerste supersnelrechtzittingen pas morgen

Jongeren voeren hun taakstraf, het opruimen van vuurwerkresten, uit voor een overtreding tijdens de jaarwisseling. Foto ANP / Bas Czerwinski

De eerste mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling hoeven zich pas morgen voor de supersnelrechter te verantwoorden. In Rotterdam zouden vandaag al zaken behandeld worden, maar dat wordt vrijdag omdat justitie dan meer tijd heeft om de zittingen voor te bereiden.

Ook kunnen alle zaken dan op dezelfde dag worden behandeld.

Vrijdag worden supersnelrechtzittingen gehouden in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Zeker vijftien mensen moeten zich verantwoorden voor hun gedrag tijdens Oud en Nieuw. Ze staan terecht voor onder meer vernieling, mishandeling of geweld tegen hulpverleners.

Het aantal zaken dat via supersnelrecht wordt afgedaan kan nog oplopen doordat justitie nog niet alle zaken heeft beoordeeld. Alleen eenvoudige kwesties waar geen verder onderzoek voor nodig is kunnen via supersnelrecht worden afgedaan.

De politie heeft in totaal 615 mensen bij justitie aangeleverd voor een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Een deel van de zaken heeft justitie afgedaan met een boete of taakstraf. Tientallen anderen moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Hun zaken komen niet in aanmerking voor supersnelrecht.

De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten liet zich donderdag in Trouw kritisch uit over supersnelrecht. Volgens bestuurders Bart Nooitgedacht en Geert-Jan van Oosten verdwijnt de nuance door de snelle rechtszaken en is er te weinig tijd voor onderzoek.

Ook korpschef Gerard Bouman had commentaar. Hij zei op Oudejaarsdag dat rechters strenger moeten straffen bij geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Justitie eist wel veel zwaarder, maar de rechters gingen daar bij voorgaande jaarwisselingen vaak niet in mee. (Novum)