Doden bij protesten in Egypte

Zeker twee mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij uit de hand gelopen betogingen van de Moslimbroederschap in Egypte. In de stad Alexandrië gingen zo’n tweehonderd aanhangers van de islamitische groepering de straat op. De autoriteiten melden dat de doden vielen toen inwoners en betogers op elkaar begonnen te schieten, schrijft persbureau Reuters.

Studenten demonstreren in Kairo voor de Moslimbroederschap.
Studenten demonstreren in Kairo voor de Moslimbroederschap. Reuters / Stringer

Zeker twee mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij uit de hand gelopen betogingen van de Moslimbroederschap in Egypte. In de stad Alexandrië gingen zo’n tweehonderd aanhangers van de islamitische groepering de straat op. De autoriteiten melden dat de doden vielen toen inwoners en betogers op elkaar begonnen te schieten, schrijft persbureau Reuters.

Ordetroepen hadden eerder op de dag in Kairo al traangas en waterkanonnen ingezet tegen honderden aanhangers van de Moslimbroederschap die demonstreerden bij het ministerie van Defensie. In Alexandrië werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken tien mensen opgepakt.

De demonstraties in Egypte zijn sinds de afzetting van de islamitische president Mohammed Morsi in juli weer toegenomen. Aanhangers van de politicus - die inmiddels is aangeklaagd voor een reeks misdaden - organiseren bijna dagelijks betogingen bij universiteiten en op centrale pleinen.

Repressie groeit

In november nam de Egyptische interim-regering een wet aan die de vrijheid van demonstreren aan banden legt. Betogers moeten voor hun protest eerst toestemming vragen en ontvangen van de politie voordat zij de straat op gaan. Leden van de Moslimbroederschap worden echter ook veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie.

Sinds de afzetting van Morsi door het leger is Egypte een nieuwe, bloedige fase ingegaan. Ordetroepen hebben honderden mensen gedood en duizenden mensen gearresteerd. Zo’n vierhonderd soldaten en politieagenten vonden de dood.

Volgens Human Rights Watch in Egypte is de repressie tegen de Moslimbroederschap nu veel erger dan onder preisdent Mubarak. Mubarak trad begin 2011 na decennia aan de macht terug na grootschalige protesten.