SPD vindt CSU ‘dom’ over Bulgaren

Ze hebben nog niet eens tijd gehad om samen serieus te regeren. Maar nu al vliegen de sociaal-democratische SPD en haar Beierse coalitiegenoot CSU elkaar stevig in de haren. De onenigheid gaat over de vrees dat Duitsland overspoeld zal worden door duizenden arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië.

De CSU vreest ‘misbruik’ van sociale voorzieningen nu de grenzen voor deze groep op 1 januari geopend zijn. De partij wil ondermeer de regels voor kinderbijslag aanscherpen en buitenlanders die ten onrechte gebruik hebben gemaakt van Duitse sociale voorzieningen de toegang tot het land weigeren.

Frank-Walter Steinmeier, SPD’er en minister van Buitenlandse Zaken, noemt in een interview in de Süddeutsche Zeitung „de Europese vrijheden de kern van ons idee van Europa, het vrije verkeer van personen is een onlosmakelijk deel van de Europese integratie”.

Volgens Steinmeiers partijgenoot en staatssecretaris van Europese Zaken Michael Roth „heeft de CSU niets van Europa begrepen”. En de partij wil dat ook helemaal niet, bleek volgens Roth al tijdens de coalitieonderhandelingen. „Wie met zulke domme uitspraken denkt stemming te moeten maken, verliest aan de Beierse stamtafel, en regeert niet professioneel in Berlijn. Dit is niet het niveau waarop de grote coalitie moet werken.”