Bijna alle verdachten Veen vrij - dertig arrestanten onterecht vast

Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk. Foto ANP / Erik Haverhals

Bijna alle mensen die in de nacht van maandag op dinsdag werden aangehouden na ongeregeldheden in het Brabantse Veen zijn weer vrij. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau Novum.

Het is niet uit te sluiten dat onder de 101 mensen die maandag werden aangehouden rond de rellen in Veen mensen zitten die slechts een klein of geen aandeel hebben gehad bij de gewelddadigheden. Alle 101 arrestanten zijn echter nog wel verdachten, aldus het OM.

Gisteren werden er al negen verdachten vrijgelaten, vandaag komen daar nog eens 83 mensen bij. De overige acht verdachten blijven nog vastzitten. Daarnaast geeft het Openbaar Ministerie (OM) tegenover RTL Nieuws toe dat zo’n dertig man onterecht was gearresteerd. De woordvoerder noemt het ‘spijtig’, ‘maar onvermijdelijk bij dit soort ongeregeldheden’.

Maandagnacht ontstonden er relletjes tussen de politie en inwoners van Veen toen agenten de brandweer wilden beschermen bij het blussen van een autobrand. Daarbij werd er met flessen en zwaar vuurwerk gegooid. In totaal werden er honderd mensen aangehouden.

    • Nando Kasteleijn