Berlusconi gaat in hoger beroep na veroordeling voor ‘Rubygate’

Silvio Berlusconi vorige maand in Rome tijdens een boekpresentatie. Foto Reuters/Remo Casilli

De Italiaanse rechtse leider Silvio Berlusconi heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling wegens seks tegen betaling met de minderjarige Karima ‘Ruby’ El Mahroug, en wegens misbruik van zijn ambt. Dat schrijft persbureau Reuters vanavond

Berlusconi werd in juni veroordeeld tot zeven jaar cel en hem werd verboden om nog langer een publieke functie te bekleden nadat hij schuldig werd bevonden aan het betalen van de toen nog minderjarige nachtclubdanseres El Mahroug in ruil voor seks. Ook is hij schuldig bevonden aan het misbruik maken van zijn functie als premier door haar te laten bevrijden tijdens een voorlopige hechtenis. Ze zat vast op verdenking van diefstal.

De rechtse leider heeft alle beschuldigingen altijd ontkend en zijn advocaten eisen dat de veroordeling volledig ongedaan wordt gemaakt. In november liet een Italiaanse rechtbank nog weten voldoende bewijs te hebben dat de seksuele relatie van Berlusconi met Ruby leidde tot zijn veroordeling in de ‘Rubygate’.

Berlusconi noemde de uitspraak in een schriftelijke reactie in juni al “gewelddadig”:

“Er is onvoorstelbare veroordeling gekomen van een gewelddadigheid die nog nooit eerder is vertoond, om mij uit het politieke leven van dit land te krijgen. (…) Wederom zal ik me verzetten tegen deze vervolging, omdat ik geheel onschuldig ben en ik niet wil stoppen met mijn strijd om Italië een volledig vrij en rechtvaardig land te maken.”

Bij de veroordeling van Berlusconi in juni van dit jaar zei onze Italiëredacteur Mark Leijendekker dat de kans dat Berlusconi daadwerkelijk de cel in gaat, “ongeveer 0,1 procent”:

“Het is altijd zijn tactiek geweest om steeds weer in hoger beroep te gaan of de wet aan te passen zodat hij celstraf ontloopt. Dat is eigenlijk het leidende beginsel sinds 2001 voor hem. Er is geen enkele suggestie dat het nu anders zal zijn.”

‘Ik heb nooit iets verkeerds gedaan’

De rechtszaak draaide om de Marokkaanse Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby. Volgens de aanklagers had Berlusconi, toen 73, op een van zijn beruchte bunga-bungafeesten seks gehad met de toen 17-jarige Ruby. Hij zou daarvoor hebben betaald. Zowel Berlusconi als El Mahroug heeft ontkend seks te hebben gehad.

In de zaak werd ook duidelijk dat Berlusconi direct of indirect contact onderhield met een aantal jonge vrouwen die met enige regelmaat werden uitgenodigd voor de avondjes in zijn villa. De vrouwen kregen geld, een appartement, soms ook een baan en een auto. Ruby zou een paar miljoen hebben gehad, maar heeft dit ontkend. Dat ze mogelijk enkele honderdduizenden euro’s betaald kreeg, werd niet tegengesproken, maar dat zou slechts financiële steun bij het opzetten van een schoonheidssalon zijn geweest.

Volgens Berlusconi heeft hij nooit iets verkeerds gedaan met de feesten. Hij zou vervolgd worden door ‘linkse aanklagers’. Het waren geen seksfeesten die hij organiseerde, maar elegante diners waar danseressen burleske shows uitvoerden.

    • Annemarie Coevert