Japan vist neergestorte Chinees op bij omstreden eilanden

De luchtballon van Xu Shuaijun Foto AFP

Een ballonvaart van een Chinese kok die demonstratief met een luchtballon op zowel door China als door Japan opgeëiste onbewoonde eilanden in de Oost-Japanse Zee wilde landen, is gisteren uitgelopen op een jammerlijke mislukking. Xu Shuaijun (35) stortte in zee, toen er in de buurt van de door Japan bestuurde Senkaku-eilanden, door China Diaoyu genoemd, plotseling veel turbulentie ontstond. De Japanse kustwacht schoot daarop te hulp en viste de man uit het water.

De Japanners, die de eilanden al decennia besturen, overhandigden Xu aan een Chinees patrouilleschip, dat in de buurt voer. Hij is inmiddels weer thuis in de provincie Fujian. Veel Chinezen stuurden hem boodschappen, waarin ze hem „een held” noemden. Analisten verwachten niet dat het incident zal leiden tot nieuwe spanningen. Dat neemt niet weg dat de relatie tussen China en Japan kil blijft. China is nog steeds woedend over een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe vorige week aan het Yasukuni-heiligdom, waar Japan zijn miljoenen gevallen strijders uit de Tweede Wereldoorlog – onder wie enkele veroordeelde oorlogsmisdadigers – eert.

Gisteren volgde minister van Binnenlandse Zaken Yoshitaka Shindo Abe’s voorbeeld, tot ergernis weer van China en Zuid-Korea.

In zijn Nieuwjaarsboodschap onderstreepte Abe dat Japan niet over zich heen wil laten lopen. „Japan zal een meer pro-actieve rol dan ooit tevoren spelen voor wereldvrede en stabiliteit”, zei hij. „We zullen de levens en de eigendommen van onze burgers evenals het grondgebied, de territoriale wateren en het luchtruim vastberaden verdedigen.” (Reuters, AP)