Alle passagiers onderzoeksschip Antarctica geëvacueerd

Foto genomen door arts Andrew Peacock. lid van de expeditie, waarop de gestrande Akademik Sjokalski en twee pinguïns de achtergrond vormen van een deel van het onderzoeksteam. AFP / Andrew Peacock

De ijsbreker Aurora Australis heeft alle passagiers van het onderzoeksschip Akademik Sjokalski aan boord. Daarmee is de reddingsoperatie op het ijs van Antarctica vanochtend succesvol afgerond.

De Australische autoriteit voor zeeveiligheid meldde rond kwart over twaalf dat de opertaie geslaagd is. De 52 wetenschappers, toeristen en journalisten die zich bevonden op het Russische schip en de Chinese ijsbreker Xue Long - die eerder tevergeefs de Akademik Sjokalski trachtte te bereiken - worden nu naar Tasmanië overgebracht. De oorspronkelijke crew van 22 man blijft naar verwachting aan boord tot de Akademik Sjokalski weer loskomt uit het ijs.

Het wetenschapsteam was op Antarctica om de expeditie (1911 tot 1913) van de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson te reconstrueren. Op kerstavond kwam hun schip echter vast te zitten in het ijs. Behalve de Xue Long probeerden nog twee ijsbrekers een reddingsoperatie te ondernemen, maar ook zij faalden.

De Aurora Auralis wist dus evenmin door het ijs te breken vandaar dat de passagiers vanochtend per helikopter werden overgebracht naar dat schip. De 52 lieden werden in vijf groepen van de Akademik Sjokalski gehaald, meldt The Guardian op een liveblog.

    • Jules Seegers