Al-Qaeda beheerst nu delen van twee Iraakse steden

Militanten die gelieerd zijn aan al-Qaeda hebben vandaag delen van twee steden in Irak ingenomen. Meer dan de helft van Falluja en Ramadi wordt nu beheerst door strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) en andere gewapende milities.

Strijders stampen een controlepost uit de grond in Falluja.
Strijders stampen een controlepost uit de grond in Falluja. Foto AP

Militanten die gelieerd zijn aan Al-Qaeda hebben vandaag delen van twee steden in Irak ingenomen. Meer dan de helft van Falluja en Ramadi wordt nu beheerst door strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) en andere gewapende milities. Dat hebben getuigen en bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag gemeld aan persbureau AFP.

Een getuige zei dat islamitische strijders controleposten hebben opgezet in het centrum en zuiden van Falluja, nadat zij daar politiebureaus hadden bestormd, gevangenen hadden vrijgelaten en wapens hadden gestolen.

In Ramadi is volgens de bron bij het ministerie sprake van een vergelijkbare situatie; een deel van de stad is in handen van de ISIL, en een ander deel wordt gecontroleerd door gewapende stamleden.


Een journalist van AFP zag hoe tientallen voertuigen met gewapende strijders Ramadi in reden. De gevechten tussen ordetroepen en gewapende milities begonnen maandag in Ramadi, nadat het leger een belangrijk protestkamp van de sunnitische oppositie had afgebroken. Premier Nuri al-Maliki omschreef het kamp als het “hoofdkwartier van het leiderschap van Al-Qaeda”. Bij de gevechten die volgden kwamen zeker veertien mensen om het leven.

Arrestatie parlementariër

Vorig weekend arresteerden Iraakse militairen een sunnitische parlementariër bij een inval in zijn huis in Ramadi. Bij de inval werden de broer van parlementariër Ahmed al-Awlani en vijf van zijn bodyguards gedood. Al-Awlani zou zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme. Hij had de afgelopen tijd demonstraties tegen de shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki gesteund.

2013 was het dodelijkste jaar sinds 2008

Irak maakte in 2013 het ergste sektarische geweld mee sinds 2008. Bij gevechten tussen de sunnitische minderheid (die onder Saddam Hussein veel macht had) en shi’ieten vielen vorig jaar meer dan 8000 doden.