’700 arrestaties en 2.500 huizen doorzocht na aanslagen Volgograd’

De bus die werd vernietigd tijdens de explosie in Volgograd op maandagmorgen. Foto Reuters / Sergei Karpov

Sinds de twee zelfmoordaanslagen in Volgograd, afgelopen zondag en maandag, heeft de politie zevenhonderd mensen aangehouden en 2.500 huizen doorzocht. Dat heeft de Russische regionale politie laten weten, meldt Der Spiegel.

Gisteren bezocht president Vladimir Poetin de stad en beloofde hij door te gaan “met het gevecht tegen de terroristen”:

“Wat de aanleiding voor deze criminele handelingen ook is, het plegen van misdaden tegen burgers, vooral tegen vrouwen en kinderen, valt niet te verdedigen. We zullen hard en continu doorgaan met het gevecht tegen de terroristen tot ze vernietigd zijn.”

Poetin: extra veiligheidsmaatregelen voor heel Rusland

De president ontmoette daarnaast de hoofden van de federale veiligheidsdienst en de minister van Binnenlandse Zaken. De aanslag op een treinstation zondag eiste tot nu toe achttien doden, zestien doden vielen vervolgens bij een aanslag op een trolleybus die maandag werd gepleegd. Tientallen mensen raakten bij de aanslagen gewond. Na de aanslagen heeft de Russische president de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd in het hele land.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de Russische autoriteiten denken dat de aanslagen het werk zijn van moslimextremisten uit de Kaukasus. De stad ligt ongeveer 700 kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden. De leider van een islamitische verzetsgroep in het zuiden van Rusland, Dokoe Oemarov, riep eerder op tot aanslagen op burgerdoelen met het oog op de Winterspelen.

Lees ook: Hét prestigeproject van Poetin wordt bedreigd. Drie vragen over Volgograd.

    • Nando Kasteleijn