Vredesoverleg Zuid-Soedan onderweg, gevechten gaan door

In de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa zijn Zuid-Soedanese rebellen aangekomen voor vredesgesprekken met de onderhandelaars van de regering, die ook onderweg zijn. Dat meldt persbureau Reuters.

De gesprekken moeten een einde maken aan de gevechten die op 15 december uitbraken en waarbij meer dan duizend mensen om het leven zijn gekomen. Ondanks de toezegging van beide kampen om deel te nemen aan een staakt-het-vuren en de vredesgesprekken, zijn er nog geen duidelijke afspraken en gaan de gevechten nog gewoon door.

Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, is het epicentrum van de strijd tussen de aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka-stam behoort, en die van ex-vicepresident Riek Machar, die bij de Nuer-stam hoort. Machar werd eerder dit jaar door Kiir de laan uit gestuurd. Minister van Buitenlandse Zaken Barnaba Marial Benjamin omschreef de stad vandaag als een ‘oorlogsgebied’.

WHO: ziektes liggen op de loer

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vandaag dat ziektes om zich heen dreigen te grijpen in het land. Veel medici, verpleegkundigen en hulpverleners zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Sinds half december zijn bijna tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Vooral die groepen mensen lopen risico ziek te worden. Daarbij gaat het volgens de WHO voornamelijk om ziektes die zich in water ophouden.

“Het slechte water, gebrekkige sanitaire voorzieningen en de hygiëne in de kampen, samen met het gebrek aan gezondheidswerkers, zijn een bedreiging voor de gezondheid van duizenden mensen in de kampen van de Verenigde Naties.”

    • Lex Boon