Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Van Gerwen wint finale wereldkampioenschap darts

Michael van Gerwen tijdens de finale tegen Peter Wright.
Michael van Gerwen tijdens de finale tegen Peter Wright. Foto AFP / Justin Tallis

Darter Michael van Gerwen heeft in Londen de finale van het PDC World Darts Championship gewonnen, het belangrijkste darttoernooi ter wereld. De 24-jarige Brabander won met 7-4 van Peter Wright. Van Gerwen lost dankzij zijn overwinning Phil Taylor af als nummer één van de wereld en krijgt voor de winst van het toernooi 250.000 pond.

Van Gerwen won in de halve finale met 6-0 van Adrian Lewis en in de eindstrijd trok hij die lijn aanvankelijk moeiteloos door. De verliezend finalist van vorig jaar won maar liefst elf van de eerste twaalf legs en liep eenvoudig uit naar een 4-0 voorsprong. Daarna verslapte de concentratie wat en kreeg Wright de kans om terug te komen tot 4-2.

De comeback van Snakebite kreeg bijna nog meer gestalte. Door een gemiste kans op ‘tops’ liet de ongeplaatste Schot echter de kans liggen om het gat nog kleiner maken. Van Gerwen won de zevende en de achtste set, waarna hij zijn tegenstander opnieuw dichterbij zag sluipen tot 6-4. In een spannende elfde set trok Mighty Mike echter alsnog de winst naar zich toe.

Van Gerwen gaf na afloop toe dat de zenuwen hem tijdens de wedstrijd parten hadden gespeeld.

“Na die 4-0 voorsprong werd ik toch wat nerveus. Het belangrijkste is gelukkig niet hoe je wint, maar dát je wint. Dit is voor mij een droom die is uitgekomen.”

(Novum)