Start proces ex-president Musharraf - politie maakt bom onklaar

De Pakistaanse politie houdt de wacht bij de woning van ex-president Musharraf, die vanaf vandaag terechtstaat wegens hoogverraad. Tegen het prikkeldraad hangt een afbeelding van de oud-legerleider. Foto EPA / Mughal

De Pakistaanse politie heeft opnieuw een bom onklaar gemaakt, die werd gevonden bij het huis van de voormalige president en generaal Pervez Musharraf. De bom werd enkele uren gevonden voordat Musharraf in de rechtbank terecht moest staan wegens hoogverraad.

De bom werd op twee kilometer van zijn boerderij buiten Islamabad gevonden, op de weg die hij moest nemen naar de rechtbank. Het is de tweede keer dat een explosief is gevonden op die weg. Vorige week werden vier kleine bommen gevonden en werd het proces om veiligheidsredenen uitgesteld.

Musharraf heeft volgens de regering hoogverraad gepleegd door in 2007 de noodtoestand uit te roepen en de grondwet op te schorten. De vroegere legerleider werd in augustus bovendien al formeel in staat van beschuldiging gesteld in verband met de dood van oud-premier Benazir Bhutto bij een aanslag in 2007. Hij wordt ervan verdacht onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen om een aanslag op Bhutto te voorkomen tijdens zijn presidentschap.

De oud-president keerde in maart dit jaar uit vrijwillige ballingschap terug naar Pakistan om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen. Hij stond tot november onder huisarrest en werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen wegens de diverse rechtszaken die lopen tegen hem.

    • Anouk Eigenraam