Poetin bezoekt Volgograd en haalt uit naar daders aanslagen

De Russische president Poetin bezoekt slachtoffers van de aanslagen in het ziekenhuis in Volgograd op Nieuwjaarsdag. Foto Reuters / Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/Kremlin

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan Volgograd, dat zondag en maandag werd opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen. Dat meldt persbureau AP.

In de stad sprak hij zich uit tegen terrorisme:

“Wat de aanleiding voor deze criminele handelingen ook is, het plegen van misdaden tegen burgers, vooral tegen vrouwen en kinderen, valt niet te verdedigen. We zullen hard en continu doorgaan met het gevecht tegen de terroristen tot ze vernietigd zijn.”

Aanslagen nog niet opgeëist

Poetin ontmoet vandaag de hoofden van de federale veiligheidsdienst en de minister van Binnenlandse Zaken. De aanslag op een treinstation zondag eiste tot nu toe achttien doden, zestien doden vielen vervolgens bij een aanslag op een trolleybus die maandag werd gepleegd. Tientallen mensen raakten bij de aanslagen gewond. Na de aanslagen heeft de Russische president de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd in het hele land.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de Russische autoriteiten denken dat de aanslagen het werk zijn van moslimextremisten uit de Kaukasus. De stad ligt ongeveer 700 kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden. De leider van een islamitische verzetsgroep in het zuiden van Rusland, Dokoe Oemarov, riep eerder op tot aanslagen op burgerdoelen met het oog op de Winterspelen.

    • Anouk Eigenraam