Palestijnse ambassadeur Tsjechië overleden na explosie

Jamel al-Jamal, de Palestijnse ambassadeur in de Tsjechische hoofdstad Praag. Foto AP / Krumphanzl Michal

De Palestijnse ambassadeur in de Tsjechische hoofdstad Praag is overleden, nadat hij vandaag door een explosie in zijn appartement zwaargewond raakte. Dat heeft de Tsjechische politie bekendgemaakt.

De ambassade meldde eerder dat Jamel al-Jamal (56) zwaargewond was geraakt en naar het ziekenhuis was vervoerd. Zijn vitale functies zouden stabiel zijn, maar hij lag wel in coma.

De ontploffing vond plaats toen Jamel al-Jamal een oude kluis aan het verplaatsen was, aldus het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Volgens de Tsjechische politie is er geen bewijs dat de explosie iets te maken zou hebben met een aanval op Jamal.

Update:

Er is iets meer duidelijkheid over de kluis. De kluis was onlangs verplaatst vanuit het voormalige pand van de ambassade, maar kwam uit een gebouw waar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de jaren tachtig gehuisvest was. In die tijd - voor de val van de Sovjet-Unie - had de PLO nauwe banden met de Oostbloklanden. Riad Malki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken:

“De ambassadeur besloot de kluis te openen. Nadat hij hem had geopend, gebeurde er blijkbaar iets in de kluis en ontplofte er iets.”

“De ambassadeur wilde weten wat er in de kluis zat. Hij opende hem en vroeg zijn vrouw hem pen en papier te brengen om de inhoud van kluis te noteren. Zij ging pen en papier halen en terwijl ze weg was vond de explosie plaats.”

Er is niet bekendgemaakt wat er precies in de kluis zat.

Hulpverleners aan het werk bij de woning van Jamel al-Jamal. Foto Reuters / David W. Cerny

    • Lex Boon