Opstelten niet blij met verloop Oud en Nieuw - 8400 incidenten

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens de persconferentie. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet blij met het verloop van de jaarwisseling. De viering van Oud en Nieuw telde in totaal 8400 incidenten, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. De minister laat in een persverklaring weten zich zorgen te maken over geweld tegen hulpverleners.

De verklaring is gebaseerd op de eerste gegevens van politie, brandweer en het OM. Het aantal grote incidenten bleef beperkt, maar er waren veel kleine incidenten:

  • De brandweer rukte uit voor vooral kleine vuurwerkgerelateerde incidenten zoals containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere kleine buitenbranden.
  • De politie verrichte ruim 800 aanhoudingen, inclusief de aanhoudingen in het Brabantse Veen. Een stijging van 12 procent ten opzichten van het voorgaande jaar.
  • In totaal zijn 8400 incidenten gemeld. Dit is een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. De grote toename zit in vuurwerkgerelateerde incidenten (29 procent) en het aantal branden en ontploffingen (38 procent).
  • Op meerdere plaatsen werd brandweerlieden het werk onmogelijk gemaakt. Zo schoten politiemensen in Gouda, Schiedam en Rotterdam te hulp om hen te beschermen.
  • De politie heeft in totaal 615 personen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf
  • Van deze personen worden 135 verdacht van geweld tegen personen met een publieke taak. 247 maal geweld tegen personen en 134 maal geweld tegen goederen. In 99 zaken betrof het andersoortige feiten, zoals vuurwerkgerelateerde delicten.

Opstelten: geweld tegen politie onacceptabel

Opstelten vindt het zorgwekkend dat ambulancepersoneel en brandweermannen steeds vaker de hulp inroepen van de politie. Het aantal hulpaanvragen lag 41 procent hoger dan vorig jaar. Van het geweld tegen personen met een publieke taak ging het in 108 incidenten om geweld tegen politiemedewerkers. Dat noemt Opstelten onacceptabel.

Het OM hanteert een hogere strafmaat als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak.

“Juist zij zorgen voor de veiligheid en gezondheid van eenieder tijdens Oud en Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht en kunnen rekenen op de eis van een gevangenisstraf.”

Het gaat om een verhoging van 200 procent. Ook zal de strafmaat in de andere Oud en Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan gebruikelijk.

    • Lex Boon