Met deze vuurwerkshow vestigde Dubai een wereldrecord

Foto AP / Dubai

Voor Dubai begon het jaar goed. Binnen de eerste minuut van 2014 werd er al zo veel vuurwerk afgestoken dat er door de waarnemers van Guinness World Records een nieuw wereldrecord werd genoteerd. De beelden zijn spectaculair.

Het vorige record voor ‘Grootste Vuurwerkshow‘ stond op naam van Koeweit. In 2011 gingen daar bij een show van een uur 77.282 stukken vuurwerk de lucht in. In Dubai werd dat aantal na een minuut bereikt. En na afloop van de show van zes minuten stond de teller op 500.000.

Voor de show werd vanaf 400 verschillende locaties vuurwerk, langs 94 kilometer kuststrook, gelijktijdig vuurwerk afgestoken. Honderd computers en tweehonderd technici zorgden er voor dat alles synchroon liep. De enorme omvang van de show is goed te zien op deze beelden…

http://www.youtube.com/watch?v=i6uf3VZKA6M

…maar het hoogtepunt van de show was het vuurwerk dat vanaf de Burj Khalifa, het hoogste gebouw (828 meter) ter wereld, werd afgestoken.

Naar schatting lagen de kosten van de vuurwerkshow rond de vijf miljoen euro. Overigens gaven consumenten in Nederland de afgelopen dagen samen zo’n 67 miljoen euro uit aan vuurwerk. Goede voornemen: volgend jaar hier alles iets gecoördineerder afsteken. Dan gaat dat wereldrecord naar Nederland.