Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

In Colorado zijn de eerste Amerikaanse coffeeshops geopend

De eerste klant van het 3D Cannabis Center in Denver, Colorado.
De eerste klant van het 3D Cannabis Center in Denver, Colorado. Foto AP / Brennan Lindsley

In de Amerikaanse staat Colorado zijn de eerste coffeeshops van de Verenigde Staten opengegaan. Vergunninghouders mogen marihuana voor recreatief gebruik verkopen. Ten minste 24 coffeeshops in acht steden openden woensdag hun deuren.

Voorstanders van de legalisering van marihuana hopen dat het een goed alternatief is voor de dure oorlog tegen drugs. Tegenstanders vrezen dat jongeren door de legalisering eerder drugs zullen gebruiken, hoewel de marihuana alleen aan klanten boven de 21 mag worden verkocht.

Een rij voor een van de eerste coffeeshops die vandaag werd geopend in Colorado. Foto Reuters / Rick Wilking

Legalisering wint wereldwijd terrein

Het experiment wordt in de VS en daarbuiten nauwlettend in de gaten gehouden. Legalisering van de wietteelt en de in- en verkoop wint wereldwijd terrein.

  • In de Verenigde Staten gedoogt de federale overheid decriminalisering van gereguleerde wietteelt en inkoop door cannabisverstrekkers. Behalve in Colorado loopt er ook in Washington een proef met volledige legalisering.
  • Uruguay heeft sinds kort de meest liberale wietwetgeving ter wereld. Niet alleen de verkoop wordt toegestaan, zoals in Nederland, maar ook de teelt.
  • In Spanje zijn er honderden wietclubs. In België, Tsjechië en Duitsland neemt hun aantal toe. Het concept is simpel: de cannabiswetgeving wordt omzeild door een plantage te starten waarbij iedere plant eigendom is van één van de clubleden.
  • Ook een van de grootste politieke partijen in Marokko, de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), onderzoekt de mogelijkheden tot legalisering van de cannabisteelt. De teelt heeft vooral in het noorden van Marokko plaats. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Europa.

In 2011 telde Nederland 640 officieel gedoogde coffeeshops. Circa de helft ervan staat in steden met meer dan 200.000 inwoners.