Honderden gewonden tijdens oudejaarsnacht - 125 vuurwerkslachtoffers

Er zijn honderden gewonden gevallen de afgelopen oudejaarsnacht (geënsceneerde foto). Foto ANP / Lex van Lieshout

In de eerste nacht van het nieuwe jaar zijn honderden gewonden gevallen, meldt persbureau Novum. Een eerste rondgang langs zestien ziekenhuizen in voornamelijk grote steden leert dat alleen daar al meer dan 380 gewonden, onder wie 125 vuurwerkslachtoffers, zijn behandeld.

Het aantal feestgangers dat te veel drugs of drank had gebruikt lag bij de meeste ziekenhuizen hoger dan het aantal vuurwerkslachtoffers. Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat de grootste afdeling spoedeisende hulp van Nederland heeft, behandelde zestig patiënten. Van hen hadden er dertig te veel gedronken of te veel drugs gebruikt. In nog eens vijf gevallen ging het om vuurwerkletsel. De rest was gewond geraakt door bijvoorbeeld een val of een vechtpartij.

Vergelijkbaar beeld met vorig jaar

Sommige ziekenhuizen geven aan meer patiënten te hebben behandeld dan in voorgaande jaren. Maar de meeste ziekenhuizen zien een beeld dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Bij het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam waren er geen “heftige voorvallen”, zegt een woordvoerder. Er werden 45 patiënten behandeld, waarbij het in ongeveer vijftien gevallen om vuurwerkletsel ging.

“Maar het waren vooral lichte verwondingen. Het was ook fijn dat niemand agressief was richting het personeel. We zijn blij dat we geen politie nodig hebben gehad om iemand te kunnen behandelen.”

Geweld tegen hulpdiensten

Bij het Flevoziekenhuis moest wel iemand worden verwijderd die hulpverleners bedreigde. In verschillende grote steden werden vannacht brandweer en politie belaagd tijdens het werk. Jongeren gooiden met vuurwerk en glas, de politie verrichtte tientallen aanhoudingen.

Vuurwerkslachtoffers in Rotterdam

Door zwaar vuurwerk vielen tijdens de jaarwisseling in en rond Rotterdam zo’n twintig ernstig gewonden, zei een politiewoordvoerder op Radio 1 vanmorgen. Zo raakte een 47-jarige Rotterdammer zijn hand kwijt bij een ongeluk op de Kedoestraat. Een vader en een zoon raakten gewond bij een ongeluk in Spijkenisse en in Vlaardingen explodeerde een veldcontainer, waardoor iemand verwondingen opliep aan zijn hand en been. Gezien de ernstige verwondingen is het vermoeden dat zwaar vuurwerk is gebruikt, zei de woordvoerder.

Het Rotterdamse Oogziekenhuis telde tot nu toe 46 gewonden met oogletsel als gevolg van vuurwerk. Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam behandelde tientallen slachtoffers van geweld, alcohol of vuurwerk, zegt een woordvoerder:

“Dagen als deze zijn altijd een stuk drukker dan uitgaansweekeinden. De laatste jaren lijkt de drukte op feestdagen toe te nemen.”

Vuurwerkdode stak vuurwerk zelf af

Tot nu toe is er één dode gevallen bij het afsteken van vuurwerk. Gisteravond kwam een 51-jarige man in Medemblik om het leven toen hij, naar nu blijkt, zelf zwaar vuurwerk afstak. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord spreekt van een ‘vuurwerkbom’.

    • Anouk Eigenraam