Eerste relschoppers Veen de cel uit - opnieuw autowrakken in brand

Een brandende auto in de Brabantse plaats Veen. De politie en de brandweer waren afgekomen op een melding van een autobrand, waarna bij aankomst direct enkele voertuigen werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Foto ANP / Erik Haverhals

Negen mensen die maandagnacht werden aangehouden in verband met rellen in Veen worden vanavond vrijgelaten. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. In totaal werden honderd mensen, vooral jongvolwassenen, aangehouden in de Brabantse plaats. Het is nog onduidelijk wanneer de andere arrestanten op vrije voeten komen.

Update 21.34 uur: In Veen zijn vanavond opnieuw twee autowrakken in brand gestoken, meldt Omroep Brabant. Ook vannacht brandde er een autowrak uit.

Vanwege het grote aantal arrestaties heeft de politie een Team Grootschalig Onderzoek opgeroepen. Het team onderzoekt de ongeregeldheden in Veen. Wanneer de andere arrestanten vrijkomen, hangt af van de verhoren. De arrestanten zitten vast in verschillende cellen in Nederland.

De relschoppers belaagden brandweermannen die een autowrak wilden blussen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief negeren van een bevel om te vertrekken.

De groep valt onder het strengere regime dat rond de jaarwisseling geldt, omdat alles na middernacht gebeurde. De strafmaat wordt met 75 procent verzwaard. Als de arrestanten worden veroordeeld voor geweld of agressie tegen politieagenten geldt een strafverzwaring van tweehonderd procent. (Novum)