Chrysler komt toch volledig in handen Fiat - geen beursgang

Foto EPA / Justin Lane

Fiat heeft overeenstemming bereikt over de koop van de resterende aandelen in de Amerikaanse autofabrikant Chrysler voor een bedrag van 3,65 miljard dollar (2,66 miljard euro). Hiermee is een beursgang van de aandelen, die worden gecontroleerd door een Amerikaanse vakbond, van de baan. Dat heeft de Italiaanse automaker bekendgemaakt (pdf).

Fiat had al 58,5 procent van de aandelen Chrysler in handen. De overige 41,5 procent zijn in handen van het gezondheidsfonds van de United Auto Workers. Dat fonds betaalt de zorgkosten van gepensioneerde Chrysler-medewerkers.

Fiat wil volledig fuseren met Chrysler

Eind september deed het fonds, tegen de zin van Fiat en zijn bestuursvoorzitter, Sergio Marchionne, nog een aanvraag voor een beursgang bij de Amerikaanse autoriteiten. Fiat aasde toen ook al op de overige aandelen. Het gezondheidsfonds vond echter dat Fiat te weinig voor de resterende aandelen wilde betalen en hoopte door de verkoop van aandelen meer geld binnen te halen. Fiat dreigde daarop de samenwerking met Chrysler op het gebied van technologie en ontwerp terug te schroeven.

Onder de overeenkomst die nu is gesloten betaalt Fiat in eerste instantie 1,9 miljard dollar aan het gezondheidsfonds. Als de deal definitief doorgaat, volgt nog eens 1,75 miljard dollar. Chrysler heeft daarnaast toegezegd nog eens zevenhonderd miljoen dollar over te maken aan het fonds.