Brandweer en politie bekogeld - tientallen aanhoudingen

De brandweer ruimt op na het blussen van een brand in het clubhuis van een tafeltennisvereniging vannacht. Tijdens de werkzaamheden werd met vuurwerk gegooid naar de brandweer.
De brandweer ruimt op na het blussen van een brand in het clubhuis van een tafeltennisvereniging vannacht. Tijdens de werkzaamheden werd met vuurwerk gegooid naar de brandweer. Foto ANP / Valerie Kuypers

Agenten en brandweermannen zijn tijdens de nieuwjaarsnacht op verschillende plaatsen bekogeld met vuurwerk, stenen en glas. In Den Haag en Gouda moest de brandweer het ontgelden, in Haarlem en Utrecht de politie. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht.

In Utrecht werden agenten door een groep jongeren bekogeld met vuurwerk en glas. De politie was rond 01.30 uur door de brandweer om hulp gevraagd wegens een groep met vuurwerk gooiende jongeren. Toen de agenten de straat inreden werden ze eveneens belaagd. De jongeren deelden klappen uit aan de agenten, staken banden van een politieauto lek en vernielden de ruit van een ander voertuig.

Utrecht regio 89 aanhoudingen

De politie hield 44 mensen aan voor onder meer brandstichting, vandalisme en mishandeling, laat de gemeente woensdag weten. Er zitten nog 26 verdachten vast. RTV Utrecht meldt dat in de hele regio zeker 89 aanhoudingen waren. De brandweer moest 95 keer in actie komen wegens auto- en afvalbrandjes. De ambulance maakte 47 spoedritten.

Politie in Haarlem bestookt

Ook in Haarlem werden agenten tijdens de jaarwisseling op meerdere plekken met vuurwerk bestookt, meldt persbureau Novum. Een agent raakte ondanks een veiligheidsvest gewond toen op de Berlagelaan vuurwerk op hem werd afgeschoten. Hij liep volgens de politie een behoorlijke bloeduitstorting op in zijn zij. De dader wist te ontkomen. Ook werden agenten bestookt met vuurwerk op de Floris van Adrichemlaan. Hiervoor werd een 21-jarige Haarlemmer aangehouden.

Brandweer bekogeld in Den Haag en Gouda

In Den Haag werd vuurwerk naar de brandweerlieden gegooid, toen die een autobrand aan De Dreef wilde blussen, meldt Omroep West.

In Gouda werd met glas gegooid naar de brandweer bij het blussen van een clubhuis van een tafeltennisvereniging. Daar moest de ME ter plaatse komen om de brandweerlieden hun werk te kunnen laten doen. Twee relschoppers werden aangehouden. Voor zover bekend zijn hierbij geen hulpverleners gewond geraakt. Burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker noemde het op Twitter ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’ dat hulpverleners worden gehinderd:

Twitter avatar MiloSchoenmaker Bgm M. Schoenmaker Helaas gebeld over mogelijke inzet ME om blussen brand te reguleren. Hinderen hulpverleners blijft onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

In Den Haag en omgeving zijn volgens de omroep verder 69 auto’s in vlammen opgegaan. Vorig jaar brandden rond de jaarwisseling nog dertig auto’s uit. De politie verrichtte in totaal zeker tien aanhoudingen.

Rotterdam 70 aanhoudingen

Ook in Schiedam werd de brandweer bekogeld en moest de ME een charge uitvoeren. In de regio Rotterdam zijn in de nieuwjaarsnacht 70 mensen aangehouden wegens geweldpleging, mishandeling en brandstichting, meldt de NOS op basis van het Rotterdamse OM. De hulpdiensten moesten 1227 keer uitrukken, de brandweer kwam 45 keer in actie. voor een brand in een gebouw of woning, er zijn 731 container- en andere buitenbranden geblust.

De verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging, vernieling of brandstichting verschijnen vrijdag al voor de rechter. Mensen die zijn aangehouden voor kleinere vergrijpen krijgen op nieuwjaarsdag al een boete of taakstraf van het Openbaar Ministerie.

75.000 meldingen vuurwerkoverlast

Het aantal klachten over vuurwerk steeg vannacht tot over de 75.000 meldingen, meldde de Rotterdamse GroenLinksfractievoorzitter Arno Bonte aan de NOS, een van de initiatiefnemers van de website Meldpunt Vuurwerkoverlast. Dat zou iets meer zijn dan vorig jaar om deze tijd, toen waren er uiteindelijk in totaal 80.000 klachten.

Het meldpunt is opgezet door vijftien lokale afdelingen van GroenLinks. De PvdA in Rijswijk heeft zich aangesloten bij het initiatief en is nu ook voorstander van alleen professionele vuurwerkshows. Tot 4 januari kunnen nog klachten worden aangemeld.