Zorgverzekeraars eindigen jaar met reclameoffensief

Wisselen van verzekeraar kan nog.

Let op eigen risico en vrijheid van ziekenhuiskeuze.

In vrijwel elk reclameblok op radio en tv roepen zorgverzekeraars cliënten op nog snel even over te stappen – vanavond nog. Voor een lage premie en toch de beste zorg komen slogans voorbij als ‘Alles voor betere zorg’ en ‘Wij vinden dat u zelf uw ziekenhuis moet kunnen kiezen’.

1 Tot wanneer kunnen cliënten wisselen van zorgverzekeraar?

Een zorgverzekering opzeggen kan tot vanavond (31 december, 24.00 uur). Een nieuwe verzekering afsluiten tot 1 februari. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in. Iedereen die in Nederland woont moet een basisverzekering afsluiten. Wie niet verzekerd is, riskeert een boete.

2 Kan een zorgverzekeraar nieuwe cliënten weigeren?

De Consumentenbond schrijft online dat het beter is om voor eind december een nieuwe basispolis af te sluiten in verband met de acceptatie. Dit klopt niet, omdat iedereen verplicht is om een basisverzekering te hebben, kan niemand doorvoor geweigerd worden. Verzekeraars kunnen bij aanvullende verzekeringen wel aan medische selectie doen. Dat gebeurt vaak bij uitgebreide mondzorgpolissen.

3 Kan een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar worden afgesloten dan bij de verzekeraar van de basispolis?

Ja, dat kan, maar het is niet aan te raden. Sommige maatschappijen vragen extra administratiekosten die kunnen oplopen tot wel 30 euro per maand. Daarbij moeten cliënten goed uitpluizen wat er in de pakketten zit, zodat ze bepaalde zorg niet twee keer verzekeren.

4Stappen cliënten nu massaal over naar een andere zorgverzekeraar?

Nee, zeggen zorgverzekeraars Univé en VGZ en onderzoeksbureau Nivel, die hier onderzoek naar deden. Vorig jaar wisselde 7,2 procent van de Nederlanders van verzekering. Dit jaar verwachten de verzekeraars dat het bij 5,5 procent blijft. Dat komt omdat de zorgpremies voor de basisverzekering fors zijn gedaald. Een woordvoerder van VGZ rekent voor dat een gemiddeld gezin bij deze maatschappij er 300 euro per jaar op vooruit gaat. „Dus mensen achten overstappen minder noodzakelijk.”

5 Dus cliënten kunnen gewoon de goedkoopste basisverzekering afsluiten?

Er zijn twee aspecten om in de gaten te houden bij eventueel overstappen. De eerste is het eigen risico. Dat bedraagt voor iedereen volgend jaar 360 euro. Verzekerden kunnen een lagere premie krijgen als zij een hoger eigen risico (maximaal 860 euro per jaar) nemen. En daarnaast hanteren sommige verzekeraars een beperkte keuze van ziekenhuizen. Dus mensen kunnen dan niet zomaar bij elk ziekenhuis aankloppen voor zorg. Een voorbeeld daarvan is Menzis met de Budgetbewustpolis. De maatschappij heeft voor elf veelvoorkomende aanbiedingen de „beste ziekenhuizen” geselecteerd. Zij garandeert dat er in 95 procent van de gevallen binnen een straal van vijftig kilometer altijd zo’n ‘topzorgziekenhuis’ is. Op die manier kan de verzekeraar op een tarief van 86,50 euro per maand uitkomen, 16 procent lager dan het gemiddelde tarief dat het ministerie van Volksgezondheid becijfert.