Zin in een rauwe natuurfilmer

Hoe kom je er met een pot pindakaas en een rolmaat erachter of iemand beginnende alzheimer heeft? Televisie kan echt grappig zijn. Moet je de gezichten zien van de gasten achter de tafel. Pindakaas? Rolmaat?

We zijn bij Met de kennis van nu 2013 van de NTR, met in het panel Peter Heerschop (cabaretier), Paulien Cornelisse (cabaretier) en Lieven Scheire (stand-upcomedian). „Bedenk maar wat,” zeggen de gastheren.

Scheire draait zijn pot pindakaas open en probeert de diepte ervan te peilen. Heerschop neemt een likje en kijkt glazig om zich heen. Geen idee. Maar dan Cornelisse. Iets met de geur, zegt ze. Iets met afstand. „Ja!”, roepen de gastheren, Urgert en Van Deudekom. „Ja!”

Knijp iemands linkerneusgat dicht en beweeg een pot pindakaas in de richting van zijn gezicht. Op een afstand van gemiddeld 17 centimeter begint hij de pindakaas te ruiken. Knijp nu het rechterneusgat dicht en herhaal. Iemand met beginnende alzheimer ruikt de pindakaas pas op een afstand van 5 centimeter.

Zou het waar zijn?

Quick search op internet. Een artikel in de Journal of the Neurological Sciences, begin augustus. Een test onder 68 mensen met alzheimer, een controlegroep van 26. Ja hoor: de alzheimerpatiënten roken links minder goed dan rechts. Komt doordat de linkerreukzenuw de eerste hersenzenuw is die door alzheimer raakt aangetast.

Vragen de gastheren aan Cornelisse: „Zou je willen weten of je beginnende alzheimer hebt?”

Antwoordt zij: „Vergeet ik toch zo weer.”

Een verademing na De IJsberenfamilie en ik van de EO. Natuurfilmer Gordan Buchanan volgt een ijsberin en haar twee jongen, volgens het stramien van de queeste. Dus in het begin zijn er Grote Problemen, halverwege lijken ze overwonnen, waarna er Nieuwe Problemen komen en uiteindelijk alles toch nog goedkomt.

Om de berin van dichtbij te kunnen observeren laat Buchanan zich in een plexiglazen kubus opsluiten en dan begint het Grote Pesten. De berin, hongerig na een half jaar winterslaap, heeft wel zin in een rauwe natuurfilmer. Ze krijgt hem natuurlijk niet te pakken. Buchanan doet alsof hij doodsbang is, en dat is hij misschien ook wel – de berin probeert met haar volle gewicht de kubus te pletten – maar je vóélt dat zijn collega’s met hun geweren klaarstaan om hem te redden als het misgaat. Lafbekken.

Vijf jaar geleden zei Youp van ’t Hek tegen Jeroen Pauw dat er nog nooit iets echt naars was gebeurd in zijn leven. Zes weken later stierf een van zijn broers. Van ’t Hek tegen Pauw in 5 jaar later: „Je moet het er dus niet over hebben. Je moet het lot niet tarten.” Ja, dat is bijgeloof.

Wat het met hem gedaan had, wilde Pauw weten. Het leven was doorgegaan, zei Van ’t Hek. Maar: „Als er echt iets essentieels gebeurt... in de eerste kring... dan weet ik niet hoe ik erin sta... Of ik dan nog...”

En toen geen gepush van Pauw. Hij zei: „Praat er dan ook niet over.”

Einde onderwerp. Het kan, ook op televisie.

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Jannetje Koelewijn