...wat bouwer Ballast Nedam verkeerd deed

Ballast Nedam wil graag een betrouwbare bouwer zijn. Maar het bedrijf heeft een stevig fraude-cv.

Corruptie. Fraude. Steekpenningen. Omkoping. Geen termen waar een bedrijf zich graag op laat voorstaan. Maar ze kleven hardnekkig aan Ballast Nedam.

Toen gisteren bekend werd dat KPMG voor 7 miljoen euro schikt met het Openbaar Ministerie, popte ook de naam van het bouwbedrijf weer op. Want het was Ballast Nedam waarvoor KPMG-accountants een oogje dichtknepen. Om strafzaken te voorkomen, schikte Ballast Nedam een jaar geleden óók al met het OM in dezelfde zaak voor 17,5 miljoen euro.

Dit is er gebeurd: Ballast Nedam heeft tussen 1996 en 2003 betalingen gedaan aan buitenlandse tussenpersonen die onjuist waren vastgelegd en niet transparant waren. De bouwer zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping om bouwprojecten in het Saoedi-Arabië binnen te halen.

Maar het fraude-cv van Ballast Nedam is veel langer. Prominent bovenaan prijkt de bouwfraude. Samen met de rest van de bouwsector hield het bedrijf zich in de jaren negentig bezig met schaduwboekhoudingen, prijsafspraken en kartelvorming. De boete viel uiteindelijk, na een jarenlange beroepsprocedure, voor Ballast Nedam uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro, zo werd vorig jaar bekend.

Een andere zaak heeft Ballast Nedam volgens het bedrijf zelf veel meer geld gekost. Oud-bestuurder Peter F., die in 2002 met pensioen ging, werd ervan verdacht het bedrijf in de jaren daarvoor voor miljoenen euro’s te hebben opgelicht. Saillant detail: hij heeft prostitueebezoeken gedeclareerd als ‘juridisch advies’. Van dat eerste werd hij vrijgesproken, dat tweede leidde afgelopen maand tot een werkstraf van negentig uur.

In dezelfde periode (1994-2002) speelde het bedrijf mee in het bitumenkartel, waarvoor het uiteindelijk van de Europese Commissie ruim 8 miljoen euro boete kreeg.

Begrijpelijk dat het bedrijf wel klaar was met alle negatieve berichtgeving. In het jaarverslag van 2011 beloofde de raad van bestuur dan ook dat het afgelopen zou zijn met alle toestanden. Ballast Nedam, zo werd bezworen, zou vanaf 2012 schoon zijn.

Maar datzelfde jaar bleek die belofte voorbarig. Zo werd bekend dat de bouwer Ton Hooijmaijers, toen gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, in 2007 geld had gegeven „teneinde een voorkeursbehandeling te krijgen”, in de woorden justitie. In oktober dit jaar werd deze zaak geschikt. Voor welk bedrag, is niet bekend.

Een andere pijnlijke verrassing volgde op de bouw van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen, dat in 2009 werd opgeleverd voor veel meer geld dan begroot was – 380 miljoen, in plaats van 190 miljoen euro.

In 2011 bleek dat de projectdirecteur van Ballast Nedam onderaannemers tegen elkaar had uitgespeeld, handelde in vertrouwelijke bedrijfsinformatie en bepaalde welke onderaannemers opdrachten kregen en voor welke prijs ze offertes moesten uitbrengen. Vlak voor zijn dood vorig jaar claimde hij dat de top van Ballast Nedam wist van zijn praktijken. Maar in september meldde de Autoriteit Consument & Markt dat voor die claim geen bewijzen gevonden zijn.

Maar kleven, dat doet het wel.

    • Anne Dohmen