Tuitert piekt als de beste

Vier jaar lang sukkelde hij met zijn vorm, maar gisteren stond hij er: Mark Tuitert // Hij won de 1.500 meter en kan in Sotsji zijn olympische titel verdedigen

None

„Dit is wat je noemt pieken, hè?!” lachte Mark Tuitert na afloop van de 1.500 meter, gisteren bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. De olympisch kampioen van Vancouver sukkelde vier jaar lang met zijn vorm, kampte met blessures en tegenslagen en zag zijn kans om zich te plaatsen voor Sotsji voorafgaand aan het kwalificatietoernooi zelf als „onnoemelijk klein”. Maar op dat ene moment dat hij het moest doen, deed de 33-jarige schaatser het: hij won de 1.500 meter. En dus kan Tuitert op 15 februari zijn olympische titel verdedigen.

Koen Verweij eindigde als tweede. Daarmee verdiende hij op eigen kracht een olympisch ticket. Verweij kwam in aanmerking voor een ‘aanwijsplek’ van de KNSB, omdat hij een vaste waarde is in de ploegachtervolging – een onderdeel waar de bond goud wil winnen. De prestatie van Verweij op de 1.500 meter scheelt de KNSB een discussie. De grote verliezer gisteren was Kjeld Nuis. Hij eindigde als vierde en kan de Spelen vergeten.

Ook Carien Kleibeuker – 35 jaar, moeder en „geen topsporter” – zorgde voor een verrassing. Zij won de 5.000 meter en kan zich gaan voorbereiden op de Spelen. Yvonne Nauta (derde) nam revanche voor de teleurstelling na de 3 kilometer en veroverde alsnog een olympisch startbewijs.

De tien schaatssters die naar de Spelen mogen zijn nu bekend. Maar zelfs na vijf dagen OKT is het rijtje namen nog niet zeker. De KNSB heeft immers aanwijsplekken, ook in het geval van calamiteiten (ziekte, diskwalificatie, enzovoorts). Annouk van der Weijden plaatste zich met de derde plaats op de 3 kilometer. Nauta werd op die afstand vierde maar werd in haar race gehinderd – een calamiteit. Hoewel Nauta zich plaatste via de 5 kilometer, wil zij ook de 3 kilometer rijden. Zij gaat zich daarom beroepen op die aanwijsplek.

Als de KNSB haar gelijk geeft, is dat tevens goed nieuws voor haar ploeggenoot bij Team Liga Thijsje Oenema. Zij werd op het OKT derde op de 500 meter en is de elfde schaatsster op de lijst namen van de KNSB. Maar als de bond Van der Weijdens kwalificatie schrapt, wordt Oenema nummer tien en krijgt zij alsnog een ticket. De bond maakt vandaag bekend of ze mensen gaan aanwijzen. NRC

    • NRC