Trein met ruwe olie ontspoord en ontploft in North Dakota

Een vuurbal gaat de lucht in bij de ontploffing van de olietrein in Casselton. Foto AP / Bruce Crummy

In de Amerikaanse staat North Dakota is vannacht een trein van meer dan honderd tankwagons met ruwe olie ontspoord en gedeeltelijk in brand gevlogen. De autoriteiten hebben iedereen in een gebied tot acht kilometer ten zuiden en oosten van de plaats van het ongeluk “dringend aangeraden” hun huizen te verlaten vanwege de rook. Dat meldt persbureau AP. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

Het ongeluk deed zich voor bij Casselton, een stadje met 2.400 inwoners op veertig kilometer van Fargo:

Volgens spoorwegmaatschappij BNSF was behalve de olietrein bij het ongeluk ook een trein van eveneens ongeveer honderd wagons met graan betrokken. Deze graantrein was als eerste ontspoord, waarna deze de oliewagons op het naastgelegen spoor uit de rails duwde, zei een woordvoerster.

Zeker tien wagons met olie vlogen in brand. Een stuk of tachtig onbeschadigde wagons zijn weggesleept en de autoriteiten willen de brandende wagons laten uitbranden.

In de Verenigde Staten wordt ruwe olie vaak over het spoor vervoerd. Over de veiligheid daarvan bestaan toenemende zorgen, vooral na een ongeluk afgelopen zomer over de grens in Quebec, waar een losgeslagen olietrein van een heuvel kwam denderen, ontspoorde en een stadje in brand zette, waardoor 47 mensen omkwamen. Ook in Casselton loopt het spoor dwars door het centrum.

    • Anouk van Kampen