Kijken: atheïstische filmmaker volgt charismatische gebedsgenezer

Mattheus van der Steen (37) is een charismatische voorganger van een kerk in Harderwijk waar mensen zouden worden genezen van ziekten. De atheïstische Victor Vroegindeweij kreeg als eerste filmmaker toegang om te zien hoe het er aan toe gaat. Bekijk hier de documentaire: ‘Mattheus en ik’.

Victor Vroegindeweij was zelf ooit christen, maar werd atheïst en heeft last van een angststoornis. In de documentaire gaat hij opzoek naar de vraag of deze stoornis is ontstaan door een gebrek aan religie en of hij kracht kan vinden bij de God van Van der Steen. Vroegindeweij heeft veel diepgaande gesprekken met Van der Steen over zijn geloof en loopt met hem mee als hij zijn kerk in Harderwijk leidt en tijdens een grote evangelisatie- en genezingsbijeenkomst in Myanmar.

Van der Steen richtte een paar jaar geleden de charismatisch christelijke organisatie Touch Read and Impact the Nations (TRIN) op, een organisatie die zegt om te zien naar mensen in onder meer ontwikkelingslanden waar anders niet naar zou worden omgezien. Daarnaast is Van der Steen sinds enkele jaren voorganger van de groeiende gemeente House of Heroes in Harderwijk.

Genezingen en een springende monnik

Tijdens de documentaire zien we mensen die worden gedoopt, waarvoor wordt gebeden tijdens zogenaamde healingssessies, een meisje in Myanmar die voor tachtig procent zou zijn genezen van pijn in haar voet en horen we Van der Steen vertellen over een monnik die bij het zien van de kerkleider zes meter hoog in een boom springt.

De documentaire die filmmaker Vroegindeweij mocht maken geeft een bijzonder inkijkje in de wereld van Mattheus van der Steen. Niet alleen kreeg hij alle ruimte om Van der Steen te volgen, ook anderen binnen zijn gemeenten worden tot zeer intieme momenten gevolgd door zijn camera.

Kritiek op bijeenkomsten Van der steen

Tijdens de bijeenkomsten van Mattheus Van der Steen is veel ruimte voor de Heilige Geest, die volgens de Bijbel de plaatsvervanger van God op aarde is. De Heilige Geest zou volgens de kerkleider kracht geven die mensen kan genezen en zelfs doden zou opwekken. De praktijken van TRIN en Van der Steen worden vaak bekritiseerd. Vooral traditionele kerkelijke organisaties hebben moeite met de manier waarop de organisatie zich manifesteert.

Daarnaast zouden claims van genezen zieken niet kloppen. Zo schreef Trouw in 2011 dat zieken in Burma, waarvan TRIN claimde dat ze tijdens een bijeenkomst waren genezen, nog steeds ziek waren:

“Als we haar bezoeken in Burma blijkt de 74-jarige vrouw, Naw Tun May, inderdaad oogproblemen te hebben, die volgens haar dochter door haar ouderdom komen. Ze zegt dat ze sinds de bijeenkomst haar dokter niet meer bezoekt, omdat ze gelooft dat alleen God haar problemen kan oplossen. Van de bijeenkomst herinnert ze zich vooral ‘een heel goed gevoel’, maar haar dochter geeft aan dat haar oogproblemen die dag niet structureel zijn verbeterd.”

    • Nando Kasteleijn