Spanje kan verder zonder steun van het Europese noodfonds

Spanje heeft geen financiële steun meer nodig van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat schrijft de organisatie vanochtend op haar website. In de afgelopen tijd heeft de ESM ruim 41 miljard euro aan Spanje geleend voor de herkapitalisatie van de bankensector.

Foto AP / Michael Probst

Spanje heeft geen financiële steun meer nodig van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat schrijft de organisatie vanochtend op haar website. In de afgelopen tijd heeft het ESM ruim 41 miljard euro aan Spanje geleend voor de herkapitalisatie van de bankensector.

Klaus Reglin, directeur van het ESM, noemt Spanje een “succesverhaal”:

“Het ESM-programma heeft duidelijk bijgedragen aan de herkapitalisatie van de bankensector in Spanje. Ik ben ervan overtuigd dat het hulpprogramma en de structurele hervormingen ervoor zullen zorgen dat de Spaanse economie weer stabiel wordt en substantieel zal groeien.”

Onze correspondent in Spanje, Merijn de Waal, over het afgeronde programma:

“Het programma is voor de ESM een succes, maar daar hebben gewone Spanjaarden vrij weinig aan. Een onderdeel van het steunpakket was ook dat banken, door de herkapitalisatie, weer geld zouden gaan lenen aan burgers. Dat gebeurt nog veel te weinig. Daarnaast moet de badbank, waar alle vastgoedtroep in zit, ook nog worden opgeruimd. Spanje is er dus nog lang niet. Wel lijkt de bodem van de economische stagnatie bereikt.”

In juli 2012 gingen de eurolanden akkoord met een miljardenlening voor Spanje waarmee het land zijn banken kon herfinancieren. In ruil voor de steun moest de Spaanse regering een aantal grote hervormingen doorvoeren.

Recessie voorbij, maar crisis nog niet’

In oktober van dit jaar klom Spanje officieel uit een jaar twee jaar durende crisis, de economie groeide toen met 0,1 procent. In het voorjaar van 2012 moest Spanje Europa noodleningen vragen om zijn financiële sector te stutten.

Die bankenredding voorkwam dat de Spaanse overheid moest worden gered van een faillissement. Onder toezicht van de EU wordt de bankensector nu opgeschoond. Spaanse banken staan er inmiddels beter voor dan sommige andere in Europa, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in El País.

    • Nando Kasteleijn