Skiër voelt zich veiliger en dat is verraderlijk

De skileraren van skischool Ski Cool in Frankrijk dragen dit jaar een helm. Voor het gevaar van andere skiërs.

None

Zo snel mogelijk die piste af, dat is het fijnste wat er is. Annie Breyton kan het weten, als voormalig snelste skiester van de wereld. Maar je moet wel rekening houden met je medemens(-skiër).

Breyton was in 1982 wereldkampioen speedskiën, een officieel erkende sport volgens de internationale skifederatie waarbij skiërs op een speciale piste zo hard mogelijk naar beneden gaan. Breyton behaalde snelheden van 190 kilometer per uur. Nu is ze manager van skischool Ski Cool in Val Thorens in het Franse skigebied Les Trois Vallées, het gebied waar zondag Michael Schumacher zwaar ten val kwam. Breyton hoorde het nieuws op de radio.

Is het skiën veiliger geworden over de jaren?

„Ik denk niet dat er in vergelijking met vroeger veel veranderd is qua veiligheid. Wel moeten mijn skileraren dit jaar voor het eerst verplicht een helm op. Niet omdat ik bang ben dat ze vallen, maar omdat ik bang ben dat ze worden geraakt door andere skiërs.”

Is het zo gevaarlijk op de piste dan?

„De beleving van skiërs is veranderd. Door beter geprepareerde pistes en betere skispullen voelen ze zich veiliger. Het is gemakkelijker geworden om snel een piste af te kunnen dalen. Als je weet hoe je daarmee om moet gaan, is dat oké. Maar veel mensen hebben geen ervaring. En als ze het dan ook nog doen terwijl het druk is op de piste wordt het heel gevaarlijk. Eigenlijk is het grootste gevaar op de piste een gebrek aan respect, voor zowel de andere skiërs als voor de berg.”

Hoe zit het met off-piste skiën? Het lijkt alsof daar de ergste ongelukken gebeuren.

„Doordat mensen zich veiliger voelen, skiën ze ook steeds vaker buiten de pistes. Zodra je off-piste gaat is de berg net als de oceaan. Je weet niet wat er onder het oppervlakte beweegt. Dat is volgens mij ook juist wat mensen aantrekt, maar het is levensgevaarlijk.”

Hoe zou het veiliger kunnen?

„Creëer speciale speedskipistes. Als mensen dan snel willen afdalen kunnen ze dat daar doen, zonder gevaar voor anderen. Maar zo’n piste kost veel geld, dus ik zie het hier in Val Thorens niet gebeuren.”