Rechters willen zwaar straffen bij jaarwisseling

Politie roept op tot harde sancties tegen geweldplegers.

Een uitgebrande auto, afgelopen nacht in de Brabantse plaats Veen.
Een uitgebrande auto, afgelopen nacht in de Brabantse plaats Veen. Foto ANP

Rechters scharen zich achter het uitgangspunt dat geweld rond de jaarwisseling tegen hulpverleners, politie en brandweer zwaar dient te worden bestraft.

„Rechters zullen geweld dat sterk samenhangt met Oud en Nieuw en bijvoorbeeld gericht is tegen hulpverleners, naar verwachting zwaar bestraffen”, aldus Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Vanochtend verklaarde de korpschef van de nationale politie Gerard Bouman in De Telegraaf dat „het noodzakelijk is dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners”. Volgens een woordvoerder van de politie heeft Bouman niet bedoeld te zeggen dat rechters zwaarder moeten straffen dan vorig jaar. „De korpschef wil niet op de stoel van de rechters zitten.”

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd voor strafbare feiten die sterk samenhangen met het feest van Oud en Nieuw een 75 procent zwaardere straf te eisen dan normaal. Bij strafbare feiten begaan tegen politie, brandweer en andere hulpverleners, gaat de eis met 200 procent omhoog.

Een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak wijst er wel op dat vorig jaar bij zogeheten supersnelrechtzittingen zaken werden aangebracht die niet altijd met oudejaarsgeweld te maken hadden. In dat geval werden ook geen strengere straffen opgelegd.

Saskia Dorrestein, vicevoorzitter van de Nationale Politiebond, liet vandaag op Radio1 weten het „een slecht signaal” te vinden dat maar dertien jongeren die vorig jaar werden bestraft wegens relschoppen vannacht huisarrest hebben. Volgens haar zouden vele honderden jongeren voor een dergelijke maatregel in aanmerking komen. Volgens cijfers van de stichting Hulp voor Hulpverleners waren er vorig jaar met Oud en Nieuw 176 gevallen van geweld tegen hulpverleners. In een gewoon weekend zijn er vijf tot tien incidenten.

De vier randstadrechtbanken (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Midden-Nederland) houden kort na de jaarwisseling weer supersnelrechtzittingen op verzoek van het OM. De eerste zittingen zijn op 2 januari.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft gisteren opgeroepen „normaal tegen hulpverleners te doen” bij Oud en Nieuw. Volgens hem zijn er te veel incidenten geweest waardoor hulpverleners hun werk niet goed kunnen doen. „Soms worden hulpverleners zelfs belaagd. Dan ben je niet goed bij je hoofd. Wees blij dat er hulpverleners zijn en behandel ze met respect." Plasterk roept ook iedereen op op elkaar te letten. „Als je ziet dat mensen verkeerd bezig bent, kun je ook optreden en zeggen: doe eens normaal.” Mensen die zich toch misdragen, worden hard gestraft. „De straf gaat de volgende dag in.”