Regering en rebellen Zuid-Soedan zijn het eens over staakt-het-vuren

Een soldaat van het Zuid-Soedanese leger staat bij zijn wapens in de buurt van Malakal, op zo'n vijfhonderd kilometer van hoofdstad Juba.
Een soldaat van het Zuid-Soedanese leger staat bij zijn wapens in de buurt van Malakal, op zo'n vijfhonderd kilometer van hoofdstad Juba. Foto Reuters / James Akena

De Zuid-Soedanese regering en oud-vicepresident Riëk Machar hebben een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat hebben de Oost-Afrikaanse landen vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag werd bekend dat zowel de regering als Machar een delegatie naar Ethiopië stuurt in een poging vredesbesprekingen op gang te krijgen.

Kiir en Machar hebben ook onderhandelaars aangewezen die het bestand gaan handhaven. Het was niet direct bekend wanneer de wapenstilstand ingaat.

Rebellen die trouw zijn aan Machar maakten eerder vandaag bekend dat ze de strategisch belangrijke plaats Bor hadden heroverd op het regeringsleger. Dat meldde persbureau AFP.

Om 13.42 werd het volgende bekend: De rebellen en het leger zouden zich nu voorbereiden op een strijd om controle over hoofdstad Juba.


Rivaliteit president en rebellenleider

Vanochtend werd al melding gemaakt van gevechten in Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei. Het leger is in een bloedige strijd verwikkeld met afvallige troepen onder leiding van voormalig vicepresident Riëk Machar en een tribale militie die bekendstaat als het ‘Witte Leger’.

Machar was een belangrijke speler in de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, maar is verworden tot grote rivaal van zittend president Salva Kiir.

Oost-Afrikaanse leiders hadden Kiir en Machar tot vandaag de tijd gegeven om onderhandelingen te beginnen. De Oegandese president Yoweri Musevieni heeft Machar gewaarschuwd dat de buurlanden hem zullen “verslaan” als hij zijn rebellie niet opgeeft.

VN zetten extra manschappen in

De onlusten in Zuid-Soedan begonnen op 15 december, toen gevechten tussen leden van de presidentiële garde geweld tussen verschillende etnische groepen in het land ontketenden. Kiir zei dat een couppoging was afgewend. Machar ontkent dat hij een staatsgreep wilde plegen, maar heeft wel toegegeven leiding te geven aan de rebellen.

De Verenigde Naties hebben vorige week extra blauwhelmen naar Zuid-Soedan gestuurd. Er komen, boven op de al aanwezige 6.800 militairen, zesduizend blauwhelmen extra naar het gebied. Ook wordt extra materieel gestuurd om burgers te beschermen. In het sinds 2011 onafhankelijke land zijn sinds het conflict uitbrak duizend mensen overleden.

    • Laura Klompenhouwer