Opgepakte jongeren Veen blijven vannacht vastzitten

De honderd mensen die gisternacht in het Brabantse Veen werden aangehouden, brengen de jaarwisseling door in de cel.

Een brandend autowrak in de Brabantse plaats Veen. Foto ANP/ Erik Haverhals

De honderd mensen die gisternacht in het Brabantse Veen werden aangehouden, brengen de jaarwisseling door in de cel, heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan persbureau Novum laten weten.

Onder de arrestanten zijn voornamelijk jongvolwassen mannen en vrouwen, maar er zitten ook enkele minderjarigen bij. Ze keerden zich gisternacht met zwaar vuurwerk en flessen tegen brandweermannen toen die probeerden een door de jongeren in brand gestoken autowrak te blussen. De jongeren worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief negeren van een bevel te vertrekken. De arrestanten verbleven vandaag in cellen in Breda en Tilburg, maar een deel wordt nu op verschillende plekken elders in het land vastgezet om ruimte te bieden aan andere arrestanten rond de jaarwisseling.

Wellicht worden de eerste verdachten morgen, op Nieuwjaarsdag, vrijgelaten, maar alle zaken worden individueel bekeken. De relschoppers krijgen te maken met het strengere regime van justitie rond de jaarwisseling. Dat gold vanaf middernacht. Het betekent dat justitie een straf eist die 75 procent zwaarder uitpakt dan normaal. Is er sprake van geweld tegen hulpdiensten, dan kan de eis met nog eens 200 procent worden verzwaard.

‘Traditie’ om brand te stichten

In de Brabantse plaats wordt het in brand steken van een autowrak een traditie genoemd. Ook het aanvallen van de hulpdiensten die op de brand afkomen hoort daarbij. Volgens Omroep Brabant liep het de afgelopen vijftien jaar geregeld uit de hand en moest de ME eraan te pas komen. De afgelopen jaren was het relatief rustig.

    • Frank Huiskamp