Nationale Politie: geweld rond jaarwisseling moet zwaarder bestraft

Containers en brievenbussen worden afgesloten in aanloop naar de jaarwisseling om beschadigingen door vuurwerk te voorkomen.
Containers en brievenbussen worden afgesloten in aanloop naar de jaarwisseling om beschadigingen door vuurwerk te voorkomen. Foto ANP/Robin Utrecht

‘Straattuig’ dat tijdens de jaarwisseling geweld gebruikt tegen hulpverleners moet niet, net als vorig jaar, veel lagere straffen krijgen dan geëist. Dat zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vanochtend in De Telegraaf.

Politie en Openbaar Ministerie staan vandaag en morgenochtend door het hele land paraat om geweldplegingen te voorkomen en vandalen op te pakken. Met name geweld tegen hulpverleners als politie, brandweer en ambulancepersoneel wordt zo snel mogelijk aangepakt.

Om relschoppers rond de jaarwisseling harder aan te pakken eist justitie op snelrechtzittingen straffen die driekwart zwaarder zijn dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de strafeis nog eens verdubbeld.

Rechters legden vorige jaren geen zwaardere straffen op

De zwaardere eisen bleken de afgelopen jaren echter weinig effect te hebben. Rechters gingen meestal niet mee in de zwaardere strafeis en legden zoals gebruikelijk een boete of een taakstraf op. Dat mag volgens Bouman niet nog eens gebeuren:

“Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners.”

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker zegt in de krant dat de rechtspraak het principe steunt om zwaarder te straffen bij geweld tijdens evenementen en tegen hulpverleners. Wel moet iedere zaak volgens hem apart worden beoordeeld.

Volgens cijfers van de stichting Hulp voor Hulpverleners waren er vorig jaar met Oud en Nieuw 176 gevallen van geweld tegen hulpverleners. In een gewoon weekend zijn er vijf tot tien incidenten.

    • Annemarie Coevert