Nog 1.058 kandidaat-migranten

Van de ruim 200.000 mensen die zich aanmeldden voor emigratie naar Mars zijn er na een eerste selectie nog 1.058 over. Dat heeft Marsreisorganisator Mars One gisteren bekendgemaakt.

De NOS meldt dat er twee Nederlanders zijn geselecteerd. Iedereen die zich inschreef voor vestiging op Mars heeft bericht gehad of hij bij de gelukkigen hoort.

Mars One is een onderneming die in 2018 de eerste mensen op Mars wil laten landen. „Eenmaal op Mars zijn er geen middelen om naar Aarde terug te keren”, zo staat op de webpagina met selectie-eisen voor de toekomstige astronauten.

„We zijn enorm dankbaar, en onder de indruk van de vele mensen die zich hebben aangemeld. Met 200.000 sollicitanten is de belangrijkste uitdaging om de mensen te selecteren die lichamelijk en geestelijk geschikt zijn om menselijke ambassadeurs op Mars te worden”, zegt de Nederlandse ingenieur-ondernemer Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One, in het persbericht. Hij sluit niet uit dat afgewezen sollicitanten later alsnog in aanmerking komen.

Eerder deze maand begon Mars One (www.mars-one.com) een crowdfunding-campagne en sloot een contract met ruimtevaartuigfabrikant Lockheed Martin.

In 2014 en 2015 zullen de 1.058 kandidaten, soms groepsgewijs, verder worden getest. Hoe precies is nog niet bekend, want Mars One onderhandelt met omroepmaatschappijen over de uitzendrechten van dat selectieproces.