Meer dan honderd doden in Congo - aanstichter geweld op de vlucht

Soldaten van het Congolese leger op patrouille. Foto AFP / Stringer

Bij het geweld in Congo van gisteren blijken 103 mensen om het leven te zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de regering vandaag gezegd. De meeste doden, 95, vielen aan de zijde van de rebellen die de aanvallen uitvoerden, meldt persbureau AP.

De rebellen zijn aanhangers van de christelijke geestelijke Joseph Mukungubila. De 66-jarige prediker, die zegt een profeet te zijn van God, is Congo inmiddels ontvlucht, heeft een woordvoerder van de regering laten weten aan persbureau AFP.

Profeet op de vlucht

Mukungubila deed in 2006 een vergeefse gooi naar het presidentschap. Zijn aanhangers zouden “spontaan” in actie zijn gekomen nadat het Congolese leger zijn huis in Lubumbashi had bestormd, omdat Mukungubila kritiek had geuit op president Joseph Kabila. De regering ontkent dit tegenover persbureau Reuters.

Mukungubila beweert dat hij van God de opdracht heeft gekregen een eind te maken aan het bewind van Kabila. Hij eist het aftreden van de president.

De rebellen vielen gisteren het hoofdkantoor van de staatsomroep, het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger aan. Naast de 95 rebellen kwamen acht militairen om het leven.

    • Laura Klompenhouwer