Indonesiërs op de vlucht voor uitbarstingen vulkaan

Een uitbarsting van de vulkaan Sinabung, gezien vanuit een nabijgelegen dorp. Foto AFP/Sutanta Aditya

De actieve vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra, in het westen van het land, is vannacht negen keer uitgebarsten. Lava en gas worden nog steeds hoog de lucht in gespuwd. Vliegtuigen en omwonenden zijn gewaarschuwd voor mogelijk gevaar.

Het gas afkomstig van de Sinabung wordt 7000 meter hoog de lucht in gespuwd. Grijze as bedekt dorpen, boerderijen en bomen tot op een afstand van 70 kilometer van de vulkaan. Iedereen die binnen een straal van vijf kilometer in de buurt van de vulkaan woont is geëvacueerd. Er zijn nog geen gewonden gemeld.

De 2600 meter hoge vulkaan is sinds september geregeld actief. Bij een uitbarsting in 2010 zijn enkele mensen om het leven gekomen nadat de vulkaan ongeveer vierhonderd jaar lang kalm is geweest. Dit jaar, eind november, vielen er elf doden door uitbarstingen van de Sinabung. Ademhalingsproblemen en een te hoog opgelopen bloeddruk waren de doodsoorzaken.

    • Annemarie Coevert