Het jaar dat onze privacy dood bleek, eindigde met deze hackersconferentie

Het jaar dat onze privacy dood werd verklaard, werd afgesloten met het Chaos Communication Congress. De grootste hackersconferentie van Europa werd van vrijdag tot gisteren gehouden in Hamburg. Hier enkele hoogtepunten.

Internetactivist Jacob Appelbaum op het podium achterin spreekt tijdens de dertigste - en drukste - editie van het Chaos Communication Congress, #30c3. De conferentie wordt georganiseerd door de Chaos Computer Club (CCC). Foto AFP / DPA / Angelika Warmuth

De laatste uren van 2013 zijn aangebroken. Als we over tien jaar terugkijken op dit jaar, zullen we ons ongetwijfeld klokkenluider Edward Snowden herinneren, die ons met zijn NSA-documenten met de neus op de feiten drukte: onze privacy is dood. Het lijkt dan ook toepasselijk 2013 af te sluiten met een stuk over het Chaos Communication Congress dat van vrijdag tot gisteren werd gehouden in Hamburg. Hier een aantal van de - voor de leek enigszins te begrijpen - hoogtepunten.

Glenn the man

Glenn Greenwald, de in Brazilië wonende journalist die betrokken was bij bijna alle artikelen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die op basis van de Snowden-documenten verschenen, was via webcam aanwezig. Hij was de keynote speaker van het internationale hackerscongres (begint op 4.39). Een eer die hem tot zijn verbazing toekwam.

“Mijn cryptografische en hackervaardigheden zijn nou niet bepaald wereldberoemd.”

Jacob Appelbaum over wat de NSA kan

Hacker Jacob Appelbaum zette gisteren even op een rijtje wat de NSA allemaal kan. Zoals bijvoorbeeld gegevens uit iPhones halen via speciaal ontwikkelde malware. En hij liet zijdelings even weten dat de gevoeligheden in onze apparaten en software ook gebruikt kunnen worden door inlichtingendienst uit landen waar wij minder goed mee bevriend zijn. Zijn praatje - en de hackersconferentie- ging gepaard met een reeks artikelen over de ‘elitehackers’ van de NSA in Der Spiegel.

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Nieuwe lekken tonen aan dat NSA op grote schaal hardware en firmware van hardware beïnvloed. #NSA #30C3

Het weekblad kwam gisteren met een apart stuk over de verschillende apparaten die de NSA vervaardigt om computers en mobiele telefoons af te luisteren. Benieuwd? Kijk dan op de NSA Product Generator.

Tech-bedrijven delen al jaren gegevens met overheid

Een andere spreker was onderzoeker Christopher Soghoian, die advocaten helpt de Amerikaanse overheid aan te klagen waar het gaat om inlichtingenpraktijken. Vanaf 12.48 minuten, benadrukt hij dat bedrijven als Microsoft, Facebook en Google al jaren informatie uitwisselen met de Amerikaanse overheid, omdat dit wettelijk verplicht is. Alleen de manier waarop deze informatie gebruikt wordt, veranderde met het PRISM-programma van de NSA (lees hier een overzicht van wat we weten over de inlichtingendienst)

Soghoian denkt dat de technologiebedrijven niet op het punt staan te stoppen met het opslaan van individuele gebruikersinformatie - zoals de webpagina’s die je bezoekt. Hun verdienmodel is daar immers op gebaseerd. Bij hen kun je niet anoniem zijn, en wordt informatie van gebruikers niet versleuteld of geanonimiseerd. De bedrijven zijn dan wel tegen massa-afluisterprogramma’s, ze willen wel informatie blijven vergaren over individuele gebruikers.

“Lets be clear: Google and Facebook and Microsoft are not about to start delivering end-to-end encrypted services to their users. They are not ready to lock the government out.”

Als je niet wil dat je emailprovider je gegevens bewaart, is Google niet het bedrijf voor jou, zegt hij. Bekijk het hele praatje hier.

Andere hoogtepunten, in Twitter-berichten

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Wat is blijven hangen van bezoek aan #30c3? Dat ik mensen die hun webcam afplakken niet meer uitlach. Sterker nog: http://t.co/MBnP9az3ok

(bedrijven als FinFisher bieden overheden de mogelijkheid hun doelwitten “live” te bespioneren via webcam)

Twitter avatar brenno Brenno de Winter Eigenlijk kan de NSA alles, maar dan ook alles afluisteren en infecteren. Zelfs als je niet online bent: http://t.co/96Gvyo7OU7 #zucht #30C3

Ook Wikileaks-voorman Julian Assange was - via webcam vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen - aanwezig (vanaf 6.10)

Twitter avatar koenrh Koen Rouwhorst To Protect And Infect: The militarization of the internet http://t.co/T8YfrryLNs Excellent talk by @headhntr and @botherder. #30C3
Twitter avatar pondswimmer becky kazansky˙ ͜ʟ˙ Great #30c3. If 2013 left us speechless, let 2014 be a time of community building and empowerment.
Twitter avatar koenrh Koen Rouwhorst Viewing Where the Internet Goes: Will 2014 be the year that it is reined in? http://t.co/edHeItb4k9 via @nytimes
    • Laura Klompenhouwer