Gedupeerden failliete Aldel houden protestmars

Werknemers van Aldel protesteerden eerder dit jaar al in Den Haag.
Werknemers van Aldel protesteerden eerder dit jaar al in Den Haag. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Gedupeerden van de failliete aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl houden aanstaande vrijdag een protestmars. Vakbond FNV Metaal meldt dat het protest gericht is tegen de overheid, door wie het bedrijf zegt in de steek te zijn gelaten.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, Klaas Pijper, de schuldige. Hij zou de Tweede Kamer niet goed hebben ingelicht over een doorstart, maar alleen de problemen hebben benoemd:

“We hebben Kamp dan ook per brief uitgenodigd om vrijdag met ons in gesprek te gaan.”

Aldel vroeg gisteren het faillissement aan. Er gaan hierdoor naar verwachting ruim zevenhonderd banen verloren: driehonderd bij het bedrijf zelf, nog eens vierhonderd bij toeleveranciers. Het bedrijf kende al langer financiële problemen.

Concurrentie met Duitse bedrijven werd te veel

Het grootste probleem was de concurrentie met Duitse bedrijven. Een groot deel van de kosten die Aldel maakt, zijn energiekosten, want voor het smelten van aluminium is veel stroom nodig. Die stroom is veel goedkoper in Duitsland. Volgens de directie van Aldel zou het bedrijf mogelijk twintig miljoen euro per jaar kunnen besparen.

Het bedrijf mocht vanaf komend jaar gebruik gaan maken van de goedkopere Duitse stroom, mits het zelf de leiding aanlegde. Dat zou echter twee jaar duren en de kosten zouden te hoog zijn. Na een protest in oktober, zegde minister Kamp Aldel acht miljoen euro toe voor de energierekening. Dat mocht niet baten.

Al jaren verlies

Aldel, een afkorting van Aluminium Delfzijl, produceert 170.000 ton per jaar en draait al tien jaar verlies. Het verlies is de afgelopen periode opgelopen tot 160 miljoen euro. Het verlies was in 2012 16,8 miljoen op een omzet van 179,2 miljoen euro. In 2009 werd het bedrijf gereorganiseerd, waarbij al ruim 170 banen werden geschrapt.

    • Frank Huiskamp