Bloomberg strooide 650 miljoen dollar over New York uit

Michael Bloomberg
Michael Bloomberg Foto AFP

Michael Bloomberg, scheidend burgemeester van New York, ontving sinds zijn aantreden in 2001 precies 12 dollar salaris, één dollar per jaar. In een jubelzang brengt The New York Times in kaart hoeveel Bloomberg, als oprichter van financieel persbureau Bloomberg LP één van de rijkste mensen ter wereld en een overtuigd filantroop, in de loop der jaren aan de stad heeft geschonken. De krant komt op een bedrag van 650 miljoen dollar, besteed aan kunst, zorg, onderwijs en andere maatschappelijke doelen.

Geen uithoek van de stad of Bloombergs geld is er neergedaald, aldus de krant – van de 30 miljoen dollar voor het Metropolitan Museum of Art tot eenzelfde bedrag voor hulp aan zwarte en Latino-mannen. Zeker 23 miljoen dollar ging op aan campagnes, zowel voor zijn eigen herverkiezing als campagnes die het belang van Bloomberg of New York te boven gingen, zoals de 7 miljoen voor wapenbeperking. Ook Bloombergs levensstijl liep in de papieren. Zo liet hij twee gigantische aquaria bouwen in het stadhuis (jaarlijks 62,400 dollar schoonmaakkosten) en spendeerde hij 5 miljoen aan renovatie van de ambtswoning – waar hij niet woonde.

New Yorkers zijn verdeeld over de vraag of Bloomberg door zijn geld een betere (30 procent) of een slechtere burgemeester was (27 procent). Met al zijn geld slaagde de filantroop er in elk geval niet in armoede structureel aan te pakken. Want juist met de frase ‘A tale of two Cities’ en een aanklacht tegen de enorme kloof tussen arm en rijk in de stad, won Bill de Blasio in november de burgemeestersverkiezingen.