En nóg een aanslag in Volgograd

Zondag een bomaanslag bij het station, gisteren in een trolleybus // Het lijkt het werk van islamitische strijders // President Poetin neemt extra maatregelen in aanloop naar de ‘veiligste Spelen ooit’

None

redacteur rusland

Binnen vierentwintig uur zijn bij twee aanslagen in het Russische Volgograd 31 mensen om het leven gekomen. Bij een aanslag op een trolleybus kwamen gisteren veertien burgers om. Zondag kostte een zelfmoordaanslag in het treinstation aan zeventien mensen het leven.

President Vladimir Poetin heeft de chef van de staatsveiligheidsdienst FSB bevolen zelf naar Volgograd te gaan om leiding te geven aan de nu toch noodzakelijke antiterroristische actie in het zuiden van Rusland.

In oktober had FSB-chef Aleksandr Bortnikov nog beweerd dat zijn dienst juist successen had geboekt met het ontmaskeren, arresteren en doden van terroristische cellen in het noorden van de Kaukasus. Later kondigde Poetin aan dat de Winterspelen in Sotsji, zeshonderd kilometer hemelsbreed van Volgograd, de „veiligste Spelen ooit” zouden worden. De Spelen beginnen op 7 februari en duren tot 23 februari.

Vermoedelijk is de aanslag op de trolleybus het werk van een zelfmoordterrorist, net als die van zondag in het station. Volgens persbureau Interfax, dat zich baseert op bronnen bij de politie, is de dader een recent tot de islam bekeerde Rus uit de noordelijker gelegen deelrepubliek Mari El. Hij bracht de bom tot ontploffing in de ochtendspits in de wijk-Dzerzjinski, vernoemd naar de oprichter van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. In de buurt lag het ziekenhuis waar veel slachtoffers lagen van de vermoedelijke zelfmoordaanslag zondag. Bij die explosie, die een kracht had van tien kilo trotyl, waren circa vijftig mensen gewond geraakt.

‘Zwarte weduwe’ leeft nog

Over de dader(s) van de aanslag op het treinstation rees meteen verwarring. De autoriteiten in Dagestan, een buurland van Tsjetsjenië, meldden eerder dat die het werk was van ‘zwarte weduwe’ Oksana Arslanova uit deze deelrepubliek in de Kaukasus, de vrouw van een eerder omgekomen islamitische ‘strijder’. Arslanova ontkende later op VKontante, het Russische Facebook, betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag. Via het sociale medium liet ze weten nog te „leven” en vroeg „met rust” gelaten te worden.

Bronnen bij andere politiediensten presenteerden een andere versie. Op videobeelden uit het station waren twee vermoedelijke daders, een man en een vrouw, te zien. De man zou Pavel heten, dezelfde voornaam als de mogelijke dader van de aanslag op de trolleybus. Interfax meldde dat in het station een afgerukte mannelijke vinger in de pin van een handgranaat is gevonden.

Paniek in de Kaukasus

De twee aanslagen zijn een voorlopige climax in een reeks. Eind oktober kwamen bij een zelfmoordaanslag op een autobus in Volgograd zes burgers om. Vrijdag ontplofte er in Pjatigorsk, het centrum van het bekendste kuuroordgebied in de Kaukasus, een autobom die drie burgers doodde.

In Volgograd heerst volgens de burgemeester „paniek”. De gouverneur van de provincie heeft gisteren besloten Kozakkeneenheden te laten patrouilleren. Kozakken zijn in Rusland het symbool van de gewapende actie tegen moslimrebellie. Zowel Poetin als IOC vaardigden gisteren verklaringen uit dat de Winterspelen „volledig veilig” zullen zijn.

    • Hubert Smeets