Dit zijn de nieuwe gezichten van 2013

Televisie is een machine die elk jaar weer nieuwe Bekende Nederlanders maakt. Onbekenden worden bekend omdat ze in het nieuws zijn, of gewild in talkshows. Tv-recensent Hans Beerekamp kiest de 20 nieuwe BN’ers van 2013.

Was 2013 het jaar waarin, zoals Gouden Kalfwinnares Hadewych Minis het formulleerde, „alles is gaan stromen”? Kondigde met heropende musea en dito cultureel elan, met een voorzichtig einde van de recessie en het ten slotte toch serieus nemen van de klachten over Zwarte Piet, zich het einde aan van stagnatie en het Depressieve Decennium, dat begonnen was op 11 september 2001?

Er zijn aanwijzingen voor. Zeker is dat er wisseling van de wacht plaatsvond: twee nieuwe koningen in de Lage Landen, een nieuwe paus in Rome, een nieuwe late talkshow bij RTL.

Er waren ook weer nieuwe gezichten in de carrousel van BN’ers. Daar horen niet topadviseurs bij die je zelden op televisie ziet, zoals de nieuwe directeuren van Centraal Planbureau (Laura van Geest) en Sociaal Cultureel Planbureau (Kim Putters), of Sigrid Kaag, de Nederlandse diplomaat die leiding geeft aan de VN-missie om Syrië chemisch te ontwapenen.

Nee, de invloed en macht van de mediagezichten is niet achter de schermen, maar juist zichtbaar aan de voorkant, als silhouetten in een wajangspel. Die vormen een schaduw van de nieuwe verhoudingen, waarin langzaam ook vrouwen, homoseksuelen en niet-witte Nederlanders een belangrijker rol mogen gaan spelen – uiteindelijk zelfs bij de SGP, in de literatuur of aan de talkshowtafels.

    • Hans Beerekamp