Conflict Syrië eiste al 130.000 levens - een derde is burgerslachtoffer

Syriërs bekijken een afgebrande bus, die werd verwoest bij een bomaanval van het leger. Een onbekend aantal mensen kwam om het leven. De foto werd gemaakt door een burgerjournalist en is op echtheid getest door AP.
Syriërs bekijken een afgebrande bus, die werd verwoest bij een bomaanval van het leger. Een onbekend aantal mensen kwam om het leven. De foto werd gemaakt door een burgerjournalist en is op echtheid getest door AP. Foto AP / Aleppo Media Center AMC

Het conflict in Syrië heeft sinds 2011 het leven gekost aan 130.000 mensen. De meeste doden zijn strijders, zowel van de kant van het regeringsleger als van de opstandelingen. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

Bij de tot burgeroorlog uitgegroeide opstand lieten 42.266 burgers het leven, onder wie zevenduizend kinderen. Aan de kant van de strijdende facties vielen de meeste doden (52.290) onder aanhangers van president Assad. Van 2.974 mensen kon de identiteit niet worden vastgesteld.

30.000 doden sinds juli

Eind juli maakte secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bekend dat sinds maart 2011 honderdduizend mensen waren gedood in het land. NRC-redacteur Carolien Roelants stelde toen dat dit cijfer eerder een onderschatting dan een overschatting was van het aantal doden.

“Onlangs maakte de Verenigde Naties bekend dat het aantal doden op 93.000 stond. Dat getal was gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder de Syrische regering en met de oppositie verbonden groepen zoals het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen. Daarbij zijn alleen doden meegeteld van wie de naam, datum en plaats van sterven bekend waren, zodat er geen mensen dubbel werden geteld.

Of ze nu opnieuw namenlijsten hebben vergeleken of dat het een doorberekening is op basis van het aantal doden per week is onduidelijk. Maar een overschatting is dit getal dus niet, eerder een onderschatting. Er kan namelijk niet op alle plekken worden geteld, bijvoorbeeld doordat er zo hard gevochten wordt.”

2,3 miljoen Syrische vluchtelingen

Bij de VN hebben zich nu bijna 2,3 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd. Er zijn waarschijnlijk veel meer Syrische vluchtelingen in met name Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte, want lang niet iedereen meldt zich bij de VN.

Een politieke oplossing

Ban Ki-moon hamerde, net als de NAVO en een groot aantal landen, op een politieke oplossing van het conflict. Na een gifgasaanval op een buitenwijk van Damascus op 21 augustus leek het er even op dat westerse landen militair wilden ingrijpen. Uiteindelijk werd de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), onderdeel van de VN, ingezet om alle chemische wapens in het land te vernietigen.

Een paar dagen geleden bleek dat Syrië de deadline niet zou halen om de meest gevaarlijke chemische stoffen te verwijderen of te vernietigen. Die deadline is vandaag verstreken.

Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp hebben de opstandelingen alle hoop op overwinning verloren.

    • Laura Klompenhouwer