Buurman Ariel Castro krijgt 445 jaar cel voor moord en verkrachting

Elias Acevedo (links) in de rechtszaal begin december. Foto AP / Tony Dejak

Elias Acevedo (49) is in Cleveland veroordeeld tot 445 jaar voor moord en verkrachting. Dat schrijft persbureau AP. De zaak rond Acevedo kwam bij toeval aan het licht toen de politie het huis van zijn buurman, Ariel Castro, binnenviel. Castro hield tien jaar lang drie vrouwen gevangen.

Acevedo heeft bekend dat hij tientallen jaren lang vrouwen seksueel heeft misbruikt en daarnaast twee moorden pleegde. Eén van de twee slachtoffers, een zwangere vrouw van achttien, verdween in 1995. Haar lichaam werd in oktober van dit jaar gevonden. Zijn andere slachtoffer was een buurvrouw van dertig. In totaal bekende hij schuld aan 297 aanklachten.

Tijdens de laatste zitting liet Acevedo weten “dat hij geen monster is” en “veel spijt heeft”.

Duizend jaar cel voor Castro

De 53-jarige Ariel Castro werd begin augustus veroordeeld tot levenslang plus duizend jaar voor moord en de ontvoering en verkrachting van drie vrouwen die hij in de loop der jaren in zijn huis opsloot en misbruikte. Castro bekende half juli schuld in ruil voor strafvermindering. Door zijn bekentenis ontliep hij een mogelijke doodstraf. Begin september werd hij dood gevonden in zijn cel. Hij pleegde zelfmoord.

    • Nando Kasteleijn