Birma: politieke gevangenen vrij

De Birmese regering heeft alle resterende politieke gevangenen in het land gratie verleend. Dit heeft een woordvoerder vanmorgen verklaard. Dit is in overeenstemming met de belofte van president Thein Sein in juli. Hij stelde toen de vrijlating van de gevangenen in het vooruitzicht voor eind 2013.

Vanmorgen werden ten minste vijf gedetineerden die om politieke redenen vast zaten in verschillende gevangenissen vrijgelaten. Naar verwachting zullen de komende dagen meer mensen vrij komen. Om hoeveel gevangenen het precies gaat, is niet duidelijk. Ook de regering verstrekte vanmorgen geen cijfers.

De vervolging van enige honderden mensen tegen wie nog procedures liepen voor politiek getinte vergrijpen zoals overtreding van het samenscholingsverbod, hoogverraad en minachting van de regering wordt gestaakt.

„We verwelkomen het presidentiële pardon”, aldus Bo Kyi, woordvoerder van een organisatie die vanuit het buurland Thailand campagne heeft gevoerd voor de vrijlating van politieke gevangenen nadat hij zelf jaren gevangen had gezeten. Bo wees er echter op dat er nog veel schort aan de rechtstaat in Birma.

Sinds de Birmese regering in 2010 onder leiding van Thein Sein een begin maakte met de democratisering van het land zijn er al zo’n 1300 mensen vrijgelaten, die onder het militaire bewind om politieke redenen waren gevangen gezet. Voor veel westerse landen was de vrijlating van politieke gedetineerden een voorwaarde om de economische sancties tegen Birma te versoepelen of te beëindigen. (AP, AFP)