Ben Stiller als de innemende Walter Mitty die in zijn dromen wél alles kan en durft

In de remake van het Danny Kaye-vehikel The Secret Life of Walter Mitty (1947) werkt dagdromer Walter Mitty voor Life Magazine. Samen met een assistent zit hij ergens ver weggestopt op de afdeling die fotonegatieven beheert. Mitty is verliefd op collega Cheryl, maar durft haar niet aan te spreken. Wat hij in het dagelijks leven ontbeert, leeft hij uit in dagdromen vol wilde avonturen en romantische escapades.

Ben Stiller regisseerde en nam de hoofdrol op zich. Stillers remake is interessant door zijn obsessie met het analoge tijdperk, toen filmrolletjes ontwikkeld moesten worden en journalistiek er nog toe deed. De schurk in de film is de goed geklede, cynische manager die Life wil omvormen tot digitaal platform.

Het probleem van The Secret Life of Walter Mitty is de tegenvallende kwaliteit van de dagdroomscènes, die het kloppende hart van de film hadden moeten zijn. Veel meer indruk maken Mitty’s fraai gefotografeerde reizen naar IJsland en de Himalaya, op zoek naar een cruciaal fotonegatief. Échte reizen vol ontberingen die Mitty van zijn levensangst genezen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg