Bankiers worden nog jaren niet vertrouwd, zegt de topbankier

Het duurt nog zeker tien jaar voor consumenten bankiers opnieuw vertrouwen. Dat voorspelde vanochtend Antony Jenkins, topman van de Britse bank Barclays, in het BBC-radioprogramma Today, waarvan hij gasthoofdredacteur was.

Barclays was de eerste bank die bestraft werd voor het manipuleren van de Libor-rentestandaard, en kreeg een boete van 290 miljoen pond (342 miljoen euro). De bank moest bovendien geld opzij leggen voor schadeclaims wegens de verkoop van woekerpolis-achtige verzekeringen, en kreeg vorige week nog een boete van de Amerikaanse toezichthouder wegens slechte archivering.

Jenkins, die vorig jaar aantrad nadat topman Bob Diamond opstapte vanwege het Libor-schandaal, probeert orde op zaken te stellen. Diamond was het onacceptabele gezicht van de bankenwereld geworden, die – in de woorden van Labour-politicus Peter Mandelson – 63 miljoen pond verdiende „voor dealtjes met papier”. Jenkins reorganiseert de bank door onderdelen af te stoten die volgens hem niet te zijn verenigen met de eigen ethische normen. Maar, erkent Jenkins: „Het is makkelijk het vertrouwen te verliezen, en erg moeilijk dat weer op te bouwen.” Tegen scholieren zei hij dat Barclays onder klanten een 5- scoort (op de schaal van tien). Zijn doel is 6,5.

Hij waarschuwde dat bonussen altijd controversieel zullen zijn, maar in bepaalde sectoren gangbaar is: „Het is belangrijk dat je alleen betaalt voor bewezen prestaties. ” Excessen zullen door de consument niet meer worden geaccepteerd, zei hij.