Armoede sterk gestegen in Italië

Nog nooit eerder leefden zo veel gezinnen onder de armoedegrens

Vier op de vijf Italianen is van plan op oudjaarsavond linzen te eten, als brenger van geluk in het nieuwe jaar. Maar een andere traditie staat onder druk: de cenone, de lange, feestelijke maaltijd in een restaurant waarmee het jaar wordt uitgeluid, is voor veel mensen te duur geworden.

Deze bevinding van de landbouworganisatie Coldiretti wordt indirect bevestigd door het Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek. Het land verarmt. Nog niet eerder sinds het Istat de armoede gedetailleerd in kaart is gaan brengen, in 1997, waren er zo veel mensen die leven in relatieve armoede. Daarvan is sprake als twee mensen van een gezamenlijk maandinkomen van minder dan 991 euro moeten rondkomen.

In 2012, het jaar waarover de cijfers gisteren werden gepubliceerd, leefde 12,7 procent van de gezinnen in relatieve armoede. Dat is een gemiddelde voor heel het land. In het zuiden is de relatieve armoede aanzienlijk hoger dan in het noorden. Meer dan een op de vier inwoners van de Mezzogiorno, de verzamelnaam voor het zuiden, leeft in relatieve armoede.

„Als een van de landen die het meest zijn getroffen door de crisis, is een toenemende daling in de belangrijkste macro-economische en sociale indicatoren vastgesteld”, zei minister van Arbeid Enrico Giovannini. „Desalniettemin houdt de sociale cohesie stand, waardoor het land in staat is offers te brengen die gericht zijn op het herstel van de financiële stabiliteit.”

Dat verklaart mede waarom Italianen lang niet zo pessimistisch zijn als Grieken of Spanjaarden. In het Gallup-onderzoek hiernaar zijn 35 procent van de ondervraagde Italianen optimistisch over de toekomst en is 20 procent pessimistisch. De rest denkt dat er niets verandert.

De werkgeversorganisatie Confindustria sluit het jaar af in een sombere toonzetting. In een rapport vlak voor Kerst worden de effecten van de recessie vergeleken met de schade door een oorlog. Italië moet nu, net als in 1946, beginnen aan een proces van wederopbouw, aldus het rapport. Volgens een ander werkgeversonderzoek is het aantal ondernemers dat denkt dat minimaal anderhalf jaar nodig is om uit de crisis te komen, het afgelopen jaar gestegen.